И Япония се умори от Brexit

Все повече азиатски компании планират оттеглянето си от Кралството

Снимка: James Beck/Bloomberg Снимка: James Beck/Bloomberg

Най-големите японски компании вече изгубиха търпението си към Великобритания и нерешимостта ѝ за Brexit, пише CNN.

Автомобилният производител Honda стана последното дружество, решило да премести производството си извън Кралството. Във вторник компанията обяви, че ще затвори фабриката си в страната – ход, застрашаващ работните места на над 3500 души.

Още по темата

В изявлението на Honda не се споменава Brexit като причина, но според експерти от автомобилния сектор, неяснотата, касаеща бъдещия достъп до пазари, веригите на доставки и риска от налагане на мита след раздялата между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) няма как да не са оказали влияние за решението на японците.

Позицията на Honda следва тази на конкурентната Nissan, която пък се отказа от плановете си за производство на някои от моделите си в северната част на Англия. Производителите на електроника Sony и Panasonic също обявиха планове за преместване на европейските си централи извън Великобритания заради Brexit.

„Всеки професионалист, с когото говоря в Япония, е обезпокоен от Brexit“, казва Пол Бейкън, професор в Университета в Токио. "Вече е видно колко икономически щети ще донесе процесът и колко сериозни затруднения за японските компании ще създаде", допълва той.

Още по темата

Великобритания трябва да се раздели с ЕС на 29-ти март, но премиерът Тереза Мей не успява да осигури необходимата парламентарна подкрепа на споразумението си с Брюксел, уреждащо начина, по който ще протече развода между Кралството и блока.

Още по темата

Изглежда неяснотите между Великобритания и блока се оказват непоносими за японския бизнес, който от години търси уверения от британските лидери, че ще успеят да намерят начин да ограничат вредите от раздялата си с ЕС.

 

Последни новини
Още от Новини от света