За нови шокове в руската икономика предупреди председателят на Сметната палата

Евентуалното въвеждане на нови санкции от САЩ ще доведат до нови загуби на фирмите, липса на инвестиции и на икономически ръст

Възможните нови санкции на САЩ срещу Русия ще предизвикат нови сътресения в икономиката и ще изискват нова адаптация. Това становище бе изразено пред журналисти от ръководителя на Сметната палата Алексей Кудрин, съобщава ТАСС.

"Тези санкции, които вече са въведени, те се поглъщат от икономиката, нашите предприятия са се адаптирали към това. За съжаление, всички нови санкции ще предизвикат нови сътресения и необходимост от нова адаптация".

Той отбеляза, че Русия продължава да губи от санкциите. "За съжаление, миналата година санкциите срещу компаниите от холдинга "Дерипаска" и "Векселберг" оказаха значително влияние не само на пазара, но и на настроението на инвеститорите. Те не са с остро или шоково влияние, но ние не можем да привлечем инвеститори, а целите, които си поставяме себе по отношение на темповете на растеж, да станат по-високи от средните за света, са трудни за постигане ”, добави ръководителят на Сметната палата.

На 6 април 2018 г. САЩ наложиха санкции срещу 24 руски бизнесмени и 15 юридически лица. Бизнесмените Олег Дерипаска, Владимир Богданов, Сулейман Керимов, Игор Ротенберг, Кирил Шамалов, Андрей Скоч, Виктор Векселберг бяха в черния списък на Министерството на финансите на САЩ. Под рестрикции се оказаха контролираните от Дерипаска "Русал и групата Ен +, индустриалната група „Базов елемент“ и влизащия в състава й машиностроителен холдинг „Руски машини“, „Б-Финанс“, „Евросибенерго“, групата ГАЗ и агрохолдингът "Кубан" бяха. Под санкциите попаднаха "Газпром сондажи" и  групата NPV Engineering на Игор Ротенберг, "Ладога Мениджмънт"на Кирил Шамалов и компанията "Ренова" на Виктор Векселберг.

Влизането в списъка на санкциите означава замразяване на активите на тези компании в Съединените щати и забрана на американските граждани или компании да правят бизнес с тях.

 

Последни новини
Още от Новини от света