Всяка втора продажба на електромобил през 2018 г. - осъществена в Китай

По улиците на света вече се движат над 5,6 млн. електрически превозни средства

Снимка: Justin Chin/Bloomberg Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Общите продажби на автомобили в Китай може и да намаляват, но продажбите на електрически превозни средства почти са се удвоили спрямо предходната година, прескачайки за пръв път прага от 1 млн., пише Quartz.

През 2018 г. продажбите на електрически автомобили в Китай, включително хибриди, достигат 1,2 млн. Това е повече от половината от общите продажби на електромобили в световен мащаб за този период, сочат данни на Центъра за изследвания на слънчевата енергия и водорода в Баден-Вюртемберг.

САЩ са вторият най-голям пазар на електромобили с продадени около 360 хил. електрически коли там - около една пета от глобалните продажби.

По улиците на света вече се движат общо около 5,6 млн. електрически превозни средства, сочат публикуваните в понеделник данни.

Ръстът на продажбите на електрически автомобили в Китай стана ясен малко, след като най-големият автомобилен пазар в света отчете спад на продажбите на конвенционални автомобили за пръв път от близо 3 десетилетия.

Данните на Центъра показват, че продажбите на конвенционални автомобили в азиатската страна през януари са спаднали с близо 16% на годишна база, докато продажбите на електрически са нараснали със 140%.

Пекин започна да налага идеята за зелен транспорт преди десетилетие, като въведе интензивна държавна политика в тази насока - намали данъците за потребителите и обяви държавни субсидии за производителите на електромобили.

Асоциацията на китайските автомобилни производители очаква продажбите на електромобили в страната да достигнат 1,6 млн. през 2019 г. 

Последни новини
Още от Новини от света