Honda затваря завода си във Великобритания, застрашавайки 3500 работни места

Затварянето на най-голямото предприятие в областта ще е тежък удар за 180-хилядния английски град Суиндън

Снимка: David Hartley/Bloomberg Снимка: David Hartley/Bloomberg

Японският автомобилен производител Honda обяви официално, че ще затвори завода си в английския град Суиндън през 2022 г., пише Automedia. Пряко заетите в предприятието 3500 работници бяха уведомени за решението тази сутрин.

Заводът в Суиндън, който произвежда Civic, е най-големият за японската компания в Европа и единственият, в който се правят автомобили (другият в Аалст, Белгия, произвежда само компоненти). Годишният капацитет на завода е 160 000 автомобила, от които над 90% се изнасят от Великобритания.

Още по темата

Още по темата

В официалното съобщение японците цитират "предизвикателствата на електрификацията" и нуждата "от фокусиране на активностите в региони, където се очакват добри производствени обеми". Думата Brexit не се споменава, но още миналата година представители на компанията предупредиха министър-председателя Тереза Мей, че при Brexit без ясно търговско споразумение с Европейския съюз не могат да гарантират оцеляването на завода.

От Даунинг стрийт още няма официален коментар.

За 180-хилядния Суиндън затварянето на най-голямото предприятие в областта ще е тежък удар - според някои калкулации близо една пета от населението разчита пряко или косвено на Honda за прехраната си. Парадоксално, но в референдума преди две години, почти 55% от жителите гласуваха "за" Brexit.

 

Последни новини
Още от Новини от света