16 американски щата съдят Доналд Тръмп

С колективен иск няколко американски щата се противопоставят на декларацията за извънредно положение на президента

Снимка: Al Drago/Bloomberg Снимка: Al Drago/Bloomberg

Съпротивата срещу плановете на американския президент Доналд Тръмп за строеж на стена на границата с Мексико нараства. Коалиция от 16 щата – сред които Калифорния, Ню Йорк, Колорадо, Хавай и Орегон са завели дело срещу президентската декларация за извънредно положение във федералния съд в Сан Франциско, Калифорния, като го обвиняват в нарушение на конституцията. „Да се обяви извънредна ситуация на национално ниво, ако такава няма, е неморално и незаконно, се твърди в изявление на главния прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс, пише германският седмичник Die Zeit.

Прокурорът Хавиер Бечера постави под въпрос мотивите на Тръмп. „Той знае, че има криза на границата. Той знае, че неговата декларация за извънредно положение е необоснована, и признава, че в този случай вероятно ще загуби от съда“. Гуверньорът на Калифорния Гавин Нюсъм също обвини Тръмп, че “изфабрикува“ криза и обявява фалшиво национално извънредно положение, за да раздели властта и да подкопае Конституцията. „Това „извънредно положение“ е национален позор“, допълва Нюсъм.

Всъщност Тръмп през предишните седмици каза, че би могъл да построи стената за по-дълъг период от време. Той не трябваше да обявява извънредно положение, но искаше процесът да тече по-бързо. Преди всичко той възнамерява да изпълни обещанието си за предизборната кампания. С декларация за извънредно положение той печели пълномощия, с които може да усвои допълнителни средства от фонда на Пентагона и други места за своя план.

Тръмп оправдава действията си като подходящо средство за справяне с търговията с дрога и нелегалните имигранти.

Според петиция много от отправилите обвинение щати се опасяват, че отклоняването от военни средства за изграждането на стената може да застраши икономиката им. Техните военни бази ще донесат средства за спешна и необходима модернизация в базите, привеждат аргументи те. Злоупотребата може да доведе до отклоняване на средствата за борба с наркотиците. Калифорния и Ню Мексико, граничещи с Мексико, твърдят, че стената може да засегне популацията на дивата природа в техния район.

Още в петък трима земеделци от Тексас и екологична група подадоха съдебен иск срещу хода на Тръмп. Те го обвиняват в нарушаване на Конституцията и техните права на собственост.

Многобройни митинги срещу Тръмп

Освен това на много места навън протестират срещу подхода на Тръмп. Докато президентът бе във Флорида, стотици протестиращи стояха пред оградата на Белия дом. Те скандираха: "Тръмп е националното извънредно положение". Някои издигаха плакати с думите: "Спрете силата на властта". Имаше и демонстрации в Ню Йорк, Лос Анджелис, Сан Франциско, Денвър и Нюарк.

Спорът за граничната стена разтърсва политиката в продължение на месеци, което води до най-дългото замразяване на бюджета в историята в САЩ през януари и декември. За стотици хиляди работници стагнацията означаваше или принудителен отпуск, или неплатен труд. Нарастващият натиск от страна на обществото доведе до това Конгресът да се съгласи през изминалата седмица на компромис за бюджета за 1,4 милиарда долара за бариери и ограждения на границата. Сумата обаче е доста под 5.7 милиарда долара, които Тръмп иска за Стената. Ето защо сега той прибягва до инструмента на декларацията за извънредно положение.

Последни новини
Още от Новини от света