САЩ не искат Асад да си възвърне контрола над Североизточна Сирия

Специалният представител на американския държавен секретар за Сирия Джеймс Джефри заяви, че "режимът" на Асад не допринася за стабилността

Джеймс Джефри. Снимка: EPA/MICHAEL REYNOLDS Джеймс Джефри. Снимка: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Съединените щати не искат правителството на президента Башар Асад да си възвърне контрола върху североизточната Сирия. Това съобщи в неделя специалният представител на американския държавен секретар за Сирия Джеймс Джефри на конференцията за сигурност в Мюнхен, цитиран от ТАСС.

"Нашите цели в североизточната част на Сирия не са се променили. Те предполагат запазването на сигурността в региона, а именно: това означава, че не искаме режимът (американската характеристика на правителството на Асад ) да се върне там, тъй като не допринася за стабилността”, каза Джефри.

В същото време той отбеляза, че САЩ изтеглят сухопътните си сили от Сирия, защото основната цел, във връзка с която те са разположени там, да се подпомогнат сирийските демократични сили и победата над "Ислямска държава", е изпълнена.

Джефри направи изявление, че въпреки изтеглянето на войските, САЩ ще продължат да се борят с терористичната групировка. "Запазваме въздушния си потенциал, способността да реагираме на заплахи, които възникват във връзка с присъствието на силите на "Ислямска държава"", добави той.

Специалният представител заяви, че САЩ не призовават за напускане на сирийския президент Башар Асад, но те изискват промени в поведението на Дамаск. "Но ние призоваваме за сериозни промени в поведението на режима", добави Джефри.

"Вашингтон пост" съобщи, цитирайки източници от Пентагона, че американското министерство на отбраната работи по планове за създаване на зона за сигурност на кюрдските единици в североизточна Сирия с военни от европейски страни. В публикацията се съобщава, че представители на Вашингтонската администрация, както и Конгресът на САЩ по време на 55-та конференция за сигурност в Мюнхен, призовават лидерите на европейските страни, по-специално Великобритания, Германия и Франция, да създадат зона за сигурност за кюрдите и да изпратят съвместно контингент от 1,5 хиляди военни за защита.

Последни новини
Още от Новини от света