Два хуманитарни коридора за изход на бежанци от лагера Ер-Рукбан се отварят на 19 февруари

В лагера, в който не беше допускана хуманитарна помощ, се намират 40 хил. души, основно жени и деца, някои от които не оцеляха

Два хуманитарни коридора за изход на бежанците от лагера Ер-Рукбан в Сирия ще отворят сутринта на 19 февруари. Това се посочва в съвместно изявление на междуведомствения координационен щаб на Руската федерация и Сирия относно завръщането на бежанците, публикуван в събота на уебсайта на руското министерство на отбраната. Информацията съобщи ТАСС.

„В сегашната ситуация отново се уверихме, че не е възможно да се постигне някаква конструктивна позиция от страна на американските партньори и по-нататъшни мерки за решаване на проблемите на лагера  Ер-Рукбан , а това ще доведе само до нови жертви сред жителите в него, сирийското правителство със съдействието на РФ  реши да се отворят на границата на 55-километровата зона (около Ал-Танф), окупирана от Съединените щати, два хуманитарни коридора в населените места Джлеб и Джебел Ел-Гураб, където ще бъдат оборудвани съответните пропусквателни пунктове за доброволно, безпрепятствено и безопасно излизане на сирийските бежанци към избраните от тях места за настаняване“, се казва в изявлението.

Денонощната работа на контролно-пропускателните пунктове за срещи, приемане, разпределяне и предоставяне на необходимата помощ на вътрешно разселените лица, напускащи лагера Ер-Рукбан, ще започне на 19 февруари 2019 г., става ясно от документа. В контролно-пропускателните пунктове се разполагат отделения за посрещане, медицински преглед, санитарно-епидемиологични дейности, храна, почивка, изработване на документи, обезпечаване то облекло, материална подкрепа, изпращане на бежанци до местата им на пребиваване. Сигурността на контролно-пропускателни пунктове ще осигуряват  сирийските правоприлагащи органи и руската военна полиция.

"Всички сирийски граждани, напускащи лагера в Рукбан, включително тези, които са загубили документите си за самоличност, ще бъдат приети", се казва в изявлението.

Покана за структурите на ООН
Междуведомствените координационни щабове на Русия и Сирия за връщане на бежанци призовават структурите на ООН да се присъединят към операцията за преместване на бежанци от лагера Ер-Рукбан. "Призоваваме структурите на Организацията на обединените нации, включително Сирийското общество на арабския червен полумесец, да участват пряко в тази хуманитарна операция, а американските партньори да покажат добра воля в интерес на страдащите от Сирия", се казва в изявлението.

Централата отново напомни за трудните условия, в които се намират жителите на лагера Ер-Рукбан.

"Има остър проблем с осигуряването на питейна вода на населението. В лагерът са широко разпространени кражбите, проституцията, практикуват се неравни бракове. Процъфтяват сексуалната експлоатация на малолетни, неравенството между половете, търговията с хора", се казва в документа.

Проблеми с хуманитарната помощ
Хуманитарната помощ, изпратена до бежанския лагер Ер-Рукбан в Сирия, почти не достига до тях, оставайки в ръцете на контролираните от САЩ бойци, се казва в съвместното изявление. „Като се има предвид отрицателният опит на първия хуманитарен конвой, както и липсата на обективна информация за целенасочена помощ за бежанците по време на втория хуманитарен конвой, има всички основания да се твърди, че по-голямата част от хуманитарната помощ не достига до временно настанените в лагера сирийци, а е само до банди, в района контролиран от САЩ. "По това време условията на живот в лагера продължават да се влошават", - се казва в изявлението.

По-рано Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че с помощта на руски специалисти е извършен втори хуманитарен конвой в лагера Ер-Рукбан със 1,08 хиляди тона храна, лекарства и основни продукти

Ръководители на щабовете Михаил Мизинцев и Хюсеин Махлюф посочват, че въпреки разрушителната позиция на САЩ, които незаконно заемат 55-километровата зона около Ал-Тан, Русия и Сирия, "осъзнавайки, че става въпрос за спасяване на живота на десетки хиляди сирийски граждани, са осигурили всички необходими условия за провеждането от страна на ООН на втория хуманитарен конвой в началото на февруари за предоставяне на приоритетна помощ на страдащите жители на лагера. Но това е временна мярка, която не решава проблема за предоставяне на всеобхватна помощ на сирийски граждани, които се намират в трудна жизнена ситуация. Обемът на доставените товари в лагера на Рукбан ще осигури само на част от преселените жители храна за период не по-дълъг от 30 дни" - се казва в документа.

Ер-Рукбан се намира в зоната за сигурност в Ал-Танф

Тамкъдето е разположена американската военна база. Бойци от опозиционни групировки блокират периметъра в зоната за сигурност, без да позволят на ООН и сирийската правителствена помощ да достигне в лагера. Според Световната здравна организация има около 40 000 души в Ер-Рукбан, предимно жени и деца, няколко от обитателите му не оцеляха поради тежките условия, припомня ТАСС.

Последни новини
Още от Новини от света