Присъствието на НАТО в Черноморския регион и финансирането на НАТО

Темата присъства в част от изявленията на световните лидери на Мюнхенска конференция по сигурност

На започналата международна конференция по сигурност в Мюнхен президентът на Румъния Клаус Йоханис заяви, че Северноатлантическият алианс трябва да продължи да укрепва позициите си в областта на защитата и отбраната в Черноморския регион. Президентът каза това в събота на световния форум, предава ТАСС.

"Ние не можем да игнорираме провокациите, които срещаме на източния фланг," каза лидерът на Румъния, която в момента председателства Съвета на ЕС. "Докато ЕС прилага решения за санкции - и трябва твърдо да продължи да го прави - трябва НАТО да продължи да укрепва позицията си в областта на защитата и отбраната на този фланг".

"Затова Румъния твърдо подкрепя засилването на сплотеността на източния фланг, между Севера и Юга", каза Йоханис. „Черноморският регион, където провокациите нарастват по отношение на сигурността, се нуждае от силно присъствие на НАТО."

От своя страна американският вицепрезидент призова страните от НАТО да харчат повече за отбраната, стана ясно от изказването му на конференцията в Мюнхен.
 "Много от нашите съюзници трябва да положат повече усилия", каза Майкъл Пенс. "Очакваме всяка страна-членка на НАТО да разработи план за постигане на дял от 2% [от БВП]", каза той. Според него 20% дял от тази сума ще трябва  директно да се насочи "за покупки".

Американският президент Доналд Тръмп многократно критикува германските власти, че не харчат достатъчно за армията. Той се позовава на споразуменията, постигнати преди пет години в рамките на НАТО, според които всички страни от блока трябва да увеличат разходите си до 2% от БВП. Германия, макар да увеличава бюджета си за отбрана, до 2024 г. ще може да похарчи само 1,5%. Има няколко причини за това. Първо, БВП на Федерална република Германия е по-голям от този на много страни от Алианса и тази цифра нараства със значителни темпове. Дори и предишният германски външен министър Зигмар Габриел, със скептицизъм предложи да се помисли какво ще стане, ако Берлин се привърже към определения дял от 2% и в съответствие с това увеличи капацитета си за отбрана.

Второ, както редовно посочва канцлерът Ангела Меркел, Германия отпуска милиони за хуманитарна и икономическа помощ на нестабилни държави, което отчасти замества необходимостта от инвестиции в армията и допълва приноса и към сигурността и НАТО. Още веднъж тя припомни това, докато говореше в Мюнхен пред Пенс.

Последни новини
Още от Новини от света