Между Естония и Латвия в търсене на бъдеще за децата

Опитът на Естония може да се окаже показателен за България, чието население се очаква да намалее до нива, като тези след Втората световна война

Естония през зимата. Снимка: Pixabay Естония през зимата. Снимка: Pixabay

Малък и относително обикновен на вид балтийски град към източния край на еврозоната говори много за промените на миграцията в региона, пише Bloomberg, цитиран от Investor.bg.

Разделен от граница след Първата световна война, една част от него е в Естония и се нарича Валга, а другата е в Латвия и се нарича Валка. В момента в двете части живеят около 17 500 души, много от които са започнали да мислят в последните години коя страна на границата е най-добрата.

Естонската част, чието латвийско население нарасна с 50% в последните четири години, печели. От една страна, естонските заплати остават над тези в Латвия. Но социалните придобивки също са фактор. Това може да се окаже от ключово значение за източноевропейските страни, които опитват да върнат в родината служители от по-богатата западна част на континента, за да предотвратят недостиг на работна ръка.

Вижте повече на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света