Френският посланик в Италия се завръща в Рим на 15 февруари

По-рано бе отзован за консултации поради "неоснователни атаки и скандални изявления" от италиански официални лица

Натали Лоазо Натали Лоазо

Френският посланик в Италия, който преди това бе оттеглен за консултации, се завръща в Рим в петък. Това съобщи министърът по европейските въпроси към министъра на европейските и външните работи Натали Лоазо, предаде ТАСС.

"Днес той се завръща в Рим", каза Лоазо в интервю за радиостанция RTL в петък. "Италианският президент Серджо Матарела се обърна към държавния глава на Франция Емануел Макрон, те са провели разговори, в които заявиха колко важно е приятелството между Франция и Италия и колко се нуждаят една от друга двете страни", отбеляза министърът.

"Чухме и думите на политическите лидери, които говориха недружелюбно или показаха неприемливо поведение, за което съжаляват за това решение. Мисля, че Франция има нужда от Италия, да работим заедно", каза Лоазо.

По-рано френският министър на външните работи Жан-Ив Ле Дриан заяви в интервю за вестник Corriere della Sera, че дипломатическият инцидент между Италия и Франция е уреден, а Париж скоро ще върне посланика си в Рим. Министърът отново потвърди готовността на Франция да сътрудничи при намирането на решения на проблема с миграцията, както и внимателно да разгледа исканията на Рим за екстрадиране на бивши терористи във Франция, обвинени в организиране на терористични актове през 1970-1980 г. във Франция.

Миналата седмица френското външно министерство обяви, че Париж е решил да оттегли своя посланик в Италия за консултации, обяснявайки, че Франция "е била обект на многократни обвинения, неоправдани атаки и скандални изявления" от италианските власти в последните няколко месеца. Причината за тази стъпка бе срещата на вицепремиера и министър на икономическото развитие, труда и социалната политика на Италия Луиджи ди Майо с представители на френското движение "жълти жилетки", припомня ТАСС.

Последни новини
Още от Новини от света