Битката на Европа срещу прането на пари

Ще попаднат ли в черния списък на ЕС финансовият оазис Панама и американският партньор Саудитска Арабия?

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

В сряда Европейската комисия ще трябва да реши да предприеме действия срещу прането на пари. "Черният списък" ще празнува своята премиера, списък, в който са изброени 23 държави със силна тенденция към мръсните пари и финансирането на тероризма, чиято дейност в Европа ще бъде ограничена. Те включват, според информация на Spiegel, финансовия оазис Панама и американския партньор Саудитска Арабия.

По ирония на съдбата тези две страни - Панама отдавна се смята за оазис за измамни финансови трансакции, а Саудитска Арабия като източник на доходи за терористите - през последните дни се разгоряха ожесточени спорове между Европейската комисия и Съвета на държавите членки.

Обединеното кралство, с подкрепата на други страни от ЕС, включително Испания, Франция, Италия и Германия, първоначално се опита да премахне Панама и Саудитска Арабия от списъка. Освен това се предполага, че е имало силна критика към списъка в Съвета, като се твърди, че той прилага твърде строги стандарти.

Но комисарят на ЕС по правосъдието Вера Журова изглежда, ще се наложи над тези искания. В крайна сметка най-голямото удоволствие често е да правиш неща, за които другите казват, че не можете да направите.

Последни новини
Още от Новини от света