Как Португалия се превърна от кризисна страна в икономическо чудо

Въпреки това обаче резултатите не са изцяло положителни

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

През 2015 г. Португалия беше на дъното. Дясното консервативно правителство прилагаше политиката на строги икономии на ЕС: съкращения на социални облаги, увеличаване на данъците, намаляване на пенсиите. Икономиката се сви, всеки втори млад португалец бе безработен.

През октомври 2015 г. ляво правителство пое управлението, като обърна тенденцията за намаляването на заплатите и пенсиите, сви общите данъчни повишения и вместо това увеличи данъците върху наследствата и богатството. „Беше грешка да се мисли, че икономиката може да бъде рехабилитирана с драстично намаляване на заплатите и прекомерни съкращения в социалната държава", казва премиерът Антониу Коща.

Още по темата

Резултатите говорят сами за себе си: икономиката расте, безработицата е намаляла наполовина, а новото правителство иска да инвестира 20 милиарда евро. Социалдемократите увеличават резултата си до 40%, като така, заедно с Лейбъристката партия на Джереми Корбин, са сред най-успешните леви партии в Европа. Докато десните популисти увеличават подкрепата си в почти всички европейски страни, в Португалия няма такава партия.

Всичко това звучи твърде добре, за да е истина, но специално за този материал може да бъде малко предпазливи. Kontrast.at е социалдемократично списание и не е напълно неутрално. Подемът изобщо не идва при всички, страната остава силно задлъжняла, много хора стачкуват.

Също така и социалистическото правителство не е прекратило напълно програмата за строги икономии, но е рязало разходи другаде, като например в здравеопазването. Португалската икономика печели от външни фактори, като туризъм, ниски цени на петрола и ръст в продажбите на португалски продукти. И в сравнение с други места в Европа, малко бежанци търсят закрила в тази страна, което лишава расистите от важен аргумент за подем.

Факт е обаче, че възходът на крайните десни започна много преди така наречената бежанска криза - със спасяването на банките и антисоциалната икономическа политика. Примерът на Португалия показва, че нещата могат са различни....

 

Последни новини
Още от Новини от света