IWH: Brexit без споразумение е заплаха за над 600 хил. работни места в света

103 хил. работни места биха били застрашени в Германия и 50 хил. във Франция, сочат изчисления на германския институт

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Спадът на вноса от Европейския съюз (ЕС) във Великобритания при Brexit без споразумение ще заплаши над 600 000 работни места в света, се посочва в публикувано днес проучване на германския институт IWH, цитирано от Франс прес.

Според изчисленията на експертите от IWH, които се основават върху хипотезата за спад от 25 процента в търсенето на европейски продукти във Великобритания, 103 000 работни места биха били заплашени в Германия и 50 000 във Франция.

Икономистите отбелязват, че при заплашените работни места "освобождаването от работа е само една от опциите" и компаниите биха могли "да се опитат да запазят работните места", като прибегнат до частична безработица или като намерят нови пазари.

Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 29 март и все още не е наясно в каква посока ще тръгне разводът му с ЕС. Британските депутати отхвърлиха на 15 януари дълго обсъжданото споразумение между Брюксел и премиера на Великобритания Тереза Мей.

Напускане на ЕС без споразумение, което ще означава най-вече въвеждане на мита, би могло да разстрои международните вериги на производство, обяснява Оливер Холтемьолер, съавтор на проучването.

Общо 179 000 работни места в ЕС са пряко зависими от спада в износа, а 433 000 допълнителни работни места са непряко заплашени, както в ЕС, така и в трети страни.

Около 59 000 работни места са индиректно заплашени в Китай в компаниите, които снабдяват европейски фирми, изнасящи във Великобритания.

Повече по темата четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света