Франция и Германия се споразумяха за "Северен поток" 2

Проектът получи шанс за реализация с ново споразумение

Снимка: Sean Gallup/Getty Images Снимка: Sean Gallup/Getty Images

Германия и Франция уредиха противоречията си около газопровода „Северен поток" 2. Берлин и Париж представиха в петък предложение, договорено с Европейската комисия, пише Investor.bg.

Споразумението предвижда отговорността за тръбопроводите с трети държави, като Русия, да е на страната от ЕС, в която тръбопроводът първо влиза в европейската мрежа. С новото предложение проектът за газопровода, който беше на ръба на провала заради френската съпротива, все още има шанс за реализация. В петък държавите от ЕС ще гласуват по съответната директива.

Става дума за преразглеждане на така наречената газова директива. С промените Европейската комисия възнамерява да получи по-силно влияние върху проектите за газопроводи като „Северен поток“ 2. Германия се опита да предотврати това през последните няколко месеца.

Критиците на „Северен поток“ 2 се опасяват, че ЕС става твърде зависим от Русия. Американският президент Доналд Тръмп и дипломати от Вашингтон са сред най-гласовитите критици на проекта. Посланикът на САЩ в Берлин Ричард Гренъл предупреди германските компании да не участват в проекта. Те поемали „значителни рискове за санкции“, предупреди Гренъл. Въпреки това изграждането на тръбопровода вече започна, а сред финансиращите проекта са германските компании Uniper и Wintershall и френската компания Engie.

 

Последни новини
Още от Новини от света