Янукович не вярва в честната победа на Порошенко на предстоящите избори

Бившият президент на Украйна призова международните наблюдатели да предотвратят измами, а украинците да дойдат на изборите на 31 март

Виктор Янукович. Снимка: Владимир Гердо/ТАСС Виктор Янукович. Снимка: Владимир Гердо/ТАСС

Последните пет години в Украйна станаха най-тежките за гражданите на страната през всичките години на независимост, затова сегашното правителство няма шанс за справедлива победа на предстоящите президентски и парламентарни избори. Това изказване направи в сряда четвъртият президент на Украйна, Виктор Янукович, на пресконференция в Москва, предаде ТАСС.

В тази ситуация, смята той, властите в Украйна ще се опитат да използват целия арсенал от измами, с които разполагат. В тази връзка Янукович призова международните наблюдатели да предотвратяват измами, а украинците трябва да дойдат на президентските избори на 31 март. "Необходимо е всички тези лъжеполитици да признаят силата на хората, народът да каже своята дума, а това трябва да стане истинска присъда на сегашното правителство", каза той.

В същото време бившият държавен глава припомни отговорността на европейските лидери за държавния преврат през зимата на 2014 г. и всички последващи трагични събития в Украйна. Той също така посочи, че радикалният национализъм, който днес може да се наблюдава в редица европейски страни, първоначално тръгна от Украйна през периода на "евромайдан", всъщност с одобрението на Европа.

Черни страници в историята на Украйна
„Тези пет години, които са минали от 2014 г., оценявам като най-черните страници в живота на Украйна през всичките години на независимост на държавата“, каза Янукович. Според него, всичко, което се случи след преврата, "не можеше да се присъни и на най-страшния сън не само на жителите на страната, но и на тези, които са тясно свързани с нея". Украйна, каза той, се превърна в огнище на война и нестабилност, която днес се разпространява в други държави. "Европейските страни, САЩ и, разбира се, Русия се оказаха неволно въвлечени в това", отбеляза той.

В същото време, Янукович е убеден, че сегашното правителство не иска да върне мира. "Тези обещания, които Порошенко даде преди пет години, не изпълни, тъй както не изпълни международните задължения, които е подписал, в споразуменията в Минск", каза той. Според него Порошенко няма желание да прекрати войната, защото войната му помага да запази властта си.

Янукович също така отбеляза катастрофалните резултати от дейността на сегашното правителство за икономиката. "Той пада, хората обедняват, все повече граждани не се доверяват на властите", каза той. Според него, "да се обвини в некомпетентност сегашното ръководство на страната, е малко."

"Проблемите, с които се сблъскват хората, ги отчайват", продължи бившият държавен глава. "Цените на жилищата и комуналните услуги и стоки нарастват. През последните пет години шест милиона украинци са заминали за други страни, за да оцелеят. Такова не е било никога ".

"Хората не виждат изход, а един изход е да се каже" не "на тази власт, да се отървем от нея", подчерта Янукович.

Не държавник, а бизнесмен
Янукович отбеляза, че всички анализатори са съгласни, че анти-рейтинга на съществуващото правителство няма да му позволи да спечели нито президентските, нито парламентарните избори.

"Сигурен съм," каза той, "че Порошенко не може да спечели честно изборите. Днес, когато сме на ръба да изберем нов президент, правителството на всяка цена ще направи всичко, за да използва всичките си ресурси, включително административни и различни технологии, които ще позволят фалшифицирането на изборите, защото без фалшифициране президентът Порошенко не може да победи.

Говорейки за причините, катастрофални за Украйна, резултатите от дейността на сегашното ръководство на страната, Янукович изрази мнение за личните качества на президента Порошенко.

"Познавам Порошенко дълго време и добре," каза той. "Той е бил участник в създаването на Партията на регионите. Бедата е там, че той не е държавник, а бизнесмен. Той има лична изгода на първо място. Той е готов да размени всичко за това. Докато го познавам, той излъга всички. Това му е професионален навик. Целта му е лично обогатяване на всяка цена.

Нуждата се от правдива оценка

Янукович смята, че в резултат на преврата в Украйна са настъпили събития, които изискват сериозна международна правна оценка.

"Видяхме процесите, които доведоха до многобройни жертви и се наричат ​​военни конфронтации", каза той. "Всъщност на тези събития трябваше да се даде правдива оценка отдавна", е убеден бившият президент. В Украйна обаче, смята той, няма кой да я даде, защото властта в страната е в ръцете на хората, които са извършили тези престъпления.

Янукович е уверен, че именно по време на „Майдана” и с одобрението на европейските лидери, са израсли зелените филизи на радикалния национализъм в Украйна, става ясно от изявлението му.

Последни новини
Още от Новини от света