Tръмп: Да загърбим отмъщенията

САЩ се превръщат в икономическо чудо, твърди президентът

Снимки: Matthew Lloyd/Bloomberg Снимки: Matthew Lloyd/Bloomberg

В емоционалното си изказване "За състоянието на съюза" президент Тръмп отново активно се застъпи за изграждането на стена по границата с Мексико. Но той също така обърна внимание към много други теми.

Президентът на САЩ призова в годишната си реч републиканците и демократите да правят компромиси, предаде DPA.

"Трябва да отхвърлим политиките на отмъщения и ответни удари и да прегърнем безграничния потенциал на сътрудничеството, компромиса и общото благо. Заедно можем да скъсаме с десетилетията на политически безизходици. Можем да преодолеем старите разделения, да излекуваме старите рани, да изградим нови коалиции, да изработим нови решения и да разгърнем невероятното обещание за бъдещето на Америка. Решението трябва да вземем ние", заяви Доналд Тръмп в речта си - първата, която той произнася в условия на споделено управление, след като демократите поеха контрола над долната камара на Конгреса. 

Още по темата

Както винаги, американският президент Доналд Тръмп бе уверен в речта си за състоянието на Съюза. Той беше почти примирен в стремежа си към „надпартийност", макар че Мексиканската стена отново изигра важна роля в нея. Американският президент призова демократите: „Заедно можем да направим Америка безопасна“.

Като цяло под негово ръководство САЩ се били превърнали в „икономическо чудо" - страната печелила „всеки отделен ден".

Духът на поражението обаче се промъкна преди това в Овалния кабинет. Затова се погрижиха републиканците в доминирания от тях Сенат: Плановете на президента за оттегляне на щатските войски от Сирия и Афганистан пропаднаха с 26:70 гласа.

Той предупреди, че Китай повече няма да може "да краде работните места и богатството на американците" и настоя Пекин да сложи край на "несправедливите си търговски практики". 

"Имам голямо уважение към президента Си (Цзинпин) и работим по ново търговско споразумение с Китай, но то трябва да включва реални структурни промени, за да се сложи край на несправедливите търговски практики, да се намали хроничният ни дефицит и да се защитят американските работни места", заяви Тръмп, който започна търговска война с Китай, за да го накара да седне на масата за преговори.

Същевременно стана ясно, че над половината граждани на САЩ със сигурност смятат да гласуват против действащия президент на изборите през 2020 г. Това показва социологическо проучване на сайта Politico и компанията "Морнинг консълт", цитирано от TASS. Според допитването  52% от анкетираните нямат никакво съмнение, че ще гласуват за друг кандидат за президент, а не за сегашния държавен глава, а още 6 процента казват, че е възможно да гласуват против Тръмп. 

Само 26% от запитаните смятат със сигурност да гласуват за Тръмп и още 10 на сто вероятно биха гласували за него.

Освен това 56 процента от анкетираните не одобряват начина, по който Тръмп върши работата си като президент, в това число 44 процента, които решително не го одобряват. Доволни от работата на Тръмп са 41 процента, като от тях 23 процента решително подкрепят президента.
 

Последни новини
Още от Новини от света