Украйна рязко увеличи транзита на газ от Русия до Европа

7.6 милиарда кубически метра газ е транзитиран през държавата за страните от Западна Европа през януари

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

По данни на "Уктрансгаз" през тази година Украйна е увеличила количеството транзитиран газ от Русия до 7,6 млрд. куб. м през първия месец на годината, докато миналата година държавата, напротив, намали транзита на газ със 7,1%. Данните посочва inforeactor.ru.

През 2016 г. Киев счупи рекорда, изпомпвайки 93 милиарда кубически метра през своята територия. Заслужава да се отбележи, че въпреки анти-руската реторика, в Киев започнаха открито да говорят за катастрофалните последици за Украйна след прекратяването на договора за доставка на газ. Тази гледна точка се застъпва, по-специално, от депутата от Върховната Рада Вадим Рабинович.

Политикът каза, че след приключване на договора за транзитиране на газ, икономиката на Украйна ще бъде в сериозен спад. Правителството ще трябва да поддържа неработещ газопровод с много пари. През януари бяха проведени консултации в Русия, Европейската комисия и Украйна. Европа настоява за удължаване на договора с Украйна за доставките на газ за период от повече от 10 години при атрактивни условия. Русия заяви, че договорът, ако ще се сключи, трябва да бъде търговски привлекателен. Освен това, Украйна трябва да представи план за управление на своята газотранспортна мрежа, а спорът между "Газпром" и "Нафтогаз" трябва да бъде решен. Дискусиите по тези теми предстои да се проведат през май тази година.

Последни новини
Още от Новини от света