ООН: Повишаване на американските мита върху Китай ще предизвика световен икономически спад

Очаква се търговските преговори между двете световни икономики да доведат прогрес, за да се избегнат тези рискове

Снимка: assets.publishing.service.gov.uk Снимка: assets.publishing.service.gov.uk

Намеренията на САЩ за увеличаване на тарифите върху вноса от Китай през следващия месец може да доведе до световен икономически спад, както и да позволи на други страни да поемат около 200 млрд. долара от китайския износ, сочи проучване на агенцията за търговия и развитие към ООН UNCTAD, съобщава Ройтерс. Това предава БНР.

През 2018 г. САЩ наложиха допълнителни мита между 10 и 25% върху вноса на китайски стоки за 250 млрд. долара като наказание за това, което САЩ наричат нелоялни търговски практики, заплашвайки да повишават 10-процентните мита до 25% от 1-ви март, ако до тогава търговските преговори между двете световни икономики не доведат до прогрес.

"Последствията от подобни мита ще бъдат огромни", обяви на пресконференция Памела Кок-Хамилтън, ръководител на международната търговия в UNCTAD. "Последиците за цялата международна търговска система ще бъдат силно отрицателни", предупреди тя.

Според нейните думи повишаването на американските тарифи и ответната реакция от страна на Китай ще провокират възникване на икономически спад предвид неустойчивостта на финансовите пазари и пазарите на суровини, докато предприетите от компаниите ходове за адаптиране ще окажат натиск върху световния икономически растеж.


 

Последни новини
Още от Новини от света