Меркел: Все още има време за споразумение за Brexit

Специалният проблем остава въпросът с ирландската граница, отбеляза германският канцлер

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Все още има време, за да бъде намерено решение на патовото положение около излизането на Великобритания от състава на Европейския съюз (ЕС). Това заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на посещението си в Япония.

Още по темата

Споразумението, договорено от британския премиер Тереза Мей, бе отхвърлено от парламента в Лондон миналия месец. Това на свой ред принуди министър-председателя да поеме инициативата да договори промени в него въпреки нежеланието на Брюксел. Лондон трябва да напусне ЕС на 29 март – след близо 50 дни.

„От политическа гледна точка все още има време“, посочи германският канцлер по време на икономически форум в Токио. По думите ѝ и двете страни трябва да се възползват от него, но „за това ще бъде много важно да знаем какво точно британската страна предвижда по отношение на своята връзка с ЕС“.

Още по темата

Меркел посочи още, че „специалният“ проблем е въпросът с ирландската граница и споразумението за предпазния механизъм.

„Би трябвало да бъде по човешки възможно да намерим решение на този конкретен проблем. Но това зависи... от вида търговска сделка, която ние ще сключим“, отбеляза канцлерът.

По време на изказване в понеделник Меркел даде най-ясния сигнал до момента, че е склонна на компромис с Лондон. Вижте повече на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света