Доналд Тръмп ще номинира Дейвид Малпас за президент на Световната банка

Номинацията на Малпас ще сложи лоялен подчинен на Тръмп и скептик към многостранните институции начело на Световната банка

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е уведомила страните в Световната банка, че държавният глава смята да посочи представителя на финансовото министерство Дейвид Малпас за американската номинация за президент на институцията, съобщава Ройтерс, позовавайки се на запознати източници. Това предава Investor.bg.

Номинацията на Малпас ще сложи лоялен подчинен на Тръмп и скептик към многостранните институции начело на Световната банка, която е заделила близо 64 млрд. долара за развиващите се страни през годината до 30 юни 2018 г.

Politico, които първи съобщават за решението, твърдят, че то ще бъде официално обявено в сряда, позовавайки се на неназовани представители на администрацията.

Говорители на Белия дом и финансовото министерство са отказали коментар по темата.

Според европейски дипломатически източник администрацията на Тръмп е уведомила няколко столици за номинацията на Малпас, добавяйки, че европейските страни част от банката вероятно няма да я блокират.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света