САЩ и Корея постигнаха компромис за издръжката на американските войски на Корейския полуостров

Споразумението предвижда 5 % увеличение на разходите от страна на Корея

Южна Корея. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Южна Корея. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Република Корея и Съединените щати вече могат през тази седмица да сключат споразумението за разпределяне на разходите за поддръжката на американските войски, разположени в южната част на Корейския полуостров. Това съобщи в понеделник телевизионният канал KBS, позовавайки се на информацията на дипломатически източник, предаде ТАСС.

Според него по време на неотдавнашните контакти страните "се споразумяха за нежеланието да се задържа ситуацията без споразумение по този въпрос". "Представители на Южна Корея и Съединените щати активно работят за разрешаване на различията, решение може да бъде намерено още тази седмица", заявяват дипломатическите източници на канала.

Към днешна дата Сеул и Вашингтон проведоха 10 кръга на работни преговори по споразумението. Основният въпрос е сумата на разходите на южнокорейската страна и продължителността на споразумението.

Според KBS, САЩ направиха отстъпки за решаване на финансовия проблем. По-рано американската страна поиска от Южна Корея от $1 до $1,2 млрд. долара, докато миналата година приносът на Сеул беше $ 860 млн. Сега се очаква, ако страните се споразумеят, сумата да бъде увеличена само с 5%.

Междувременно, по въпроса за срока на споразумението, Южна Корея предприе среща с администрацията на Съединените щати, която настоява за намаляване на срока на споразумението до една година от пет години, съобщи още ТАСС.

Последни новини
Още от Новини от света