Меркел търси подкрепа от Япония срещу хаотичния курс на Великобритания за Brexit

Германският канцлер ще разговаря с японския премиер Шиндзо Абе

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел ще пристигне в Япония в понеделник, където ще разговаря с министър-председателя на страната Шиндзо Абе във връзка с все по-хаотичния курс, който Великобритания води при уреждането на раздялата си с Европейския съюз (ЕС), предава Bloomberg.

Меркел и Абе са двама от най-отявлените опоненти на промените в международния ред, причинени от Brexit в Кралството, търговската война между Вашингтон и Пекин и оттеглянето на САЩ от дългогодишни международни споразумения.

Срещата на Меркел и Абе ще се проведе ден, след като влезе в сила търговското споразумение между ЕС и Япония, отменящо почти всички мита между тях. Очаква се двамата лидери да обявят споразумение за информационната сигурност, което ще насърчи съвместната работа между страните, сочат японски правителствени документи, представени пред репортери.

Меркел призова европейските лидери миналия месец за повече отговорност към процеса за Brexit. Абе, който също е отявлен противник на раздялата на Кралството с блока, настоя всичко възможно да бъде направено, за да се намали ефекта от Brexit върху японските компании на Острова.

Някои от най-големите японски дружества, включително автомобилният производител Nissan, технологичният конгломерат SoftBank, както и модният бранд Uniqlo използват Великобритания като център на дейността си в Европа и са притеснени от опасността бизнесите им да бъдат засегнати от последиците от Brexit.

В своя реч на Световния икономически форум в Давос, провел се в края на януари, Абе изрази мнение, че международната търговска система трябва да бъде престроена и настоя за реформи в Световната търговска организация, които да я адаптира към променящата се глобална динамика.

Последни новини
Още от Новини от света