След края на договора за ядрено разоръжаване: Предстои ли нова студена война?

Руският президент Владимир Путин призова американския си колега Доналд Тръмп за диалог

Американският президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg Американският президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Руската федерация се оттегли официално от договора за ядрено разоръжаване, подписан през 1987 г. със САЩ. Президентът Владимир Путин обаче сигнализира, че е отворен за нови преговори, само ден, след като американският държавен глава Доналд Тръмп обяви, че САЩ излизат от споразумението заради нарушения на договореностите от страна на Москва, предава Bloomberg.

Още по темата

Путин обсъди плана за оттегляне от договора, сключен между тогавашните лидери на САЩ и Съветския съюз Роналд Рейгън и Михаил Горбачов, по време на работна среща в събота с външния министър Сергей Лавров и министъра на отбраната Сергей Шойгу, посочват от Кремъл.

Русия е отворена за по-нататъшни преговори и обещава „аналогичен отговор“ на Тръмп, подчерта руският държавен глава.

Китай призова двете страни да изгладят своите различия чрез разговори.

Доналд Тръмп заяви в петък, че САЩ преустановяват задълженията си по Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег, като Русия има шест месеца, в които да се върне към коректното изпълнение на поставените условия от споразумението.

Оттеглянето от договора е още една критична точка в отношенията между Вашингтон и Москва и поредното потъпкване от страна на Тръмп на международните спогодби след оттеглянето на САЩ от Иранското ядрено споразумение и Парижкото споразумение за климатичните промени.

„САЩ се придържаха стриктно към договора в продължение на близо 30 години, но повече няма да останат ограничени от неговите условия, докато Русия го нарушава чрез своите действия“, заяви Тръмп, като добави: „Ние не можем да бъдем единствената страна в света, която е едностранно обвързана с този договор или с всеки друг“.

От Москва отричат да са нарушавали договора, като в същото време обвиняват САЩ, че са нарушили условията и предупреждават, че оттеглянето на САЩ от споразумението ще предизвика нова надпревара във въоръжаването.

„Ще изчакаме партньорите ни да узреят, за да проведем един равен и смислен диалог по тази важна за нас, за тях и за целия свят тема“, заяви руският президент.

Последни новини
Още от Новини от света