Лиъм Фокс: Преговорите между Великобритания и ЕС за сделката за Brexit продължават

Британският министър определи като безотговорен подхода на европейските лидери, обявили се против възобновяването на разговорите за сделката

Британският министър на външната търговия Лиъм Фокс. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Британският министър на външната търговия Лиъм Фокс. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Обединеното кралство продължава да преговаря с Европейския съюз (ЕС) за премахването на различията около споразумението за условията на Brexit. Това заяви в неделя британският министър на външната търговия Лиъм Фокс пред телевизия BBC, цитиран от ИА Фокус.

Фокс определи като безотговорен подхода на някои европейски лидери, които заявиха намерението си да не се възобновяват преговорите за преразглеждане на сделката. "Ние продължаваме да водим диалог с европейските партньори, за да постигнем споразумение възможно най-скоро", каза той, като отбеляза, че Европейската комисия определя "политическия курс" в ЕС, а не държавите членки на общността.

Британският премиер Тереза Мей обяви намерението си да се върне в Брюксел, за да се опита да промени споразумението за Brexit и най-вече условията на предпазния механизъм, гарантиращ липсата на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, след като британците напуснат ЕС, в послание, публикувано в The Sunday Telegraph.

Сделката между Мей и Брюксел беше договорена в края на 2018 г., но получи наказателен вот от британския парламент в средата на януари тази година. Гарантирането, че няма да има граница между Република Ирландия и Северна Ирландия след раздялата на Кралството с блока остава най-спорната част от нея броени седмици преди насрочената дата за Brexit през март, увеличавайки възможността за протичането на т.нар. "хаотичен" Brexit.  

Последни новини
Още от Новини от света