Гуайдо търси помощ от Китай за икономическото възстановяване на Венецуела

Само през последните десет години Пекин е отпуснал на Каракас 50 млрд. долара

Председателят на парламента във Венецуела Хуан Гуайдо, обявил се за президент на страната. Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg Председателят на парламента във Венецуела Хуан Гуайдо, обявил се за президент на страната. Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Самообявилият се за президент на Венецуела председател на парламента Хуан Гуайдо е готов да разговаря с китайските власти „възможно най-скоро“ за установяването на „продуктивни и взаимоизгодни отношения“, пише Bloomberg, като цитира изказване на Гуайдо пред South China Morning Post.

За момента Китай, заедно с Русия, отказа да се присъедини към САЩ и повечето латиноамерикански страни в признаването на легитимността на Гуайдо като президент на Венецуела, заменящ Николас Мадуро.

Още по темата

Още по темата

Само през последните десет години Пекин е отпуснал на Каракас 50 млрд. долара, които Венецуела изплаща под формата на петрол.

Гуайдо добави, че се стреми да подобри отношенията с Пекин, за да стимулира венецуелската икономика, която страда от хиперинфлация и липса на доверие от страна на инвеститорите.

Китай е решаващ глобален играч, сподели опозиционерът, като добави, че подкрепата на азиатската държава ще бъде от „важно значение за бъдещото развитие на страната“.

Гуйадо подчерта, че поема президентския пост и негов главен приоритет ще бъде увеличаването на чуждестранните инвестиции и насърчаването на икономиката, като призна, че ще се нуждае от подкрепата на Китай.

Последни новини
Още от Новини от света