ЕС ще признае Гуайдо за президент на Венецуела?

Ултиматумът, който блока даде на настоящия президент на страната Николас Мадуро за организирането на нови избори, изтича днес

Председателят на парламента във Венецуела Хуан Гуайдо, обявил се за президент на страната. Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg Председателят на парламента във Венецуела Хуан Гуайдо, обявил се за президент на страната. Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Испания, Великобритания и Германия са сред страните, които подтикват Европейския съюз (ЕС) да признае Хуан Гуайдо за президент на Венецуела, показва чернова на комюнике, получено от Bloomberg.

С този ход ЕС цели да изолира сегашния президент Николас Мадуро, по времето на чието управление Венецуела изпадна в икономическа, социална и политическа криза.

Външните министри на 28-те държави членки на блока обсъдиха своето общо становище на неформална двудневна среща в Букурещ, като единствено Италия възрази срещу тази формулировка, споделя представител на ЕС.

Ако усилията за постигане на консенсус по отношение на официалното становище на блока се провалят, правителствата, които са съгласни, могат самостоятелно да обявят своята позиция още в неделя.

При признаването на Гуайдо страните от ЕС ще последват примера на САЩ и повече от дузина държави, с което ще се увеличи натискът върху Мадуро. Той е обвинен във фалшифициране на резултатите от провелите се наскоро нови президентски избори, както и в разрушаване на икономическите устои на Венецуела, изпаднала сега във всеобхватна криза.

Преди седмица ЕС отказа да признае Гуайдо като „временен президент“ в отсъствието на нови президентски избори. Блокът даде 8-дневен срок на Мадуро за организирането им. Ултиматумът изтича днес, а Мадруро вече отправи призив за провеждането на избори през 2019 г., но парламентарни. 

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света