Доналд Тръмп и Си Дзинпин обмислят среща в края на февруари

Никоя сделка между Вашингтон и Пекин няма да е окончателна преди срещата на двамата президенти, посочи Тръмп по-рано

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Цзинпин може да се срещнат в Да Нанг, Виетнам, в края на този месец, пише South China Morning Post, цитиран от Investor.bg.

Според хонконгският вестник, позоваващ се на своя източник, двамата държавни глави обмислят срещата да е на 27 и 28 февруари, малко преди да изтече срокът на "примирието" в двустранната търговска война.

По-рано тази седмица Тръмп каза, че очаква среща със Си за намиране на изход от спора за митата. Той добави, че Си му е пратил послание, в което изразил желание проблемът да бъде решен преди 1 март. 

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че преговорите между Вашингтон и Пекин, чийто пореден кръг приключи в четвъртък, вървят добре, но никоя сделка няма да е окончателна, преди той да се срещне с китайския си колега Си Дзинпин.

Междувременно Китай се съгласи да увеличи вноса на американски стоки и да сътрудничи повече в сферата на интелектуалната собственост. Съобщението бе направено, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп посочи, че е налице „огромен напредък“ в търговските преговори.

Администрацията на Тръмп настоява Китай да спре нелоялните според нея практики, свързани основно с принудителния трансфер на американски технологии в смесени предприятия в Китай, „кражбата“ на американска интелектуална собственост, пиратството и мащабните субсидии за китайски държавни компании.

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света