Над 400 германски шофьори се присъединиха към съдебната процедура срещу Volkswagen

VW отхвърли обвиненията: автомобилите са били одобрени, технически обезопасени и подготвени за шофиране

Krisztian Bocsi/Bloomberg Krisztian Bocsi/Bloomberg

Преди три месеца Германската асоциация на потребителите VZBV образува съдебната процедура срещу Volkswagen в съда в Брауншвайг, намиращ се на няколко километра от централата на компанията във Волфсбург.

Все повече собственици на дизелова кола с марката се присъединяват към колективния иск. Броят им вече надхвърля 401 000, става ясно от регистрите на съда, цитирани от Der Spiegel, предава Investor.bg.

Съдебната процедура стартира, след като в сила влезе промяна в законодателството, позволяваща да се подаде колективен съдебен иск. Тя бе въведена след скандала с манипулираните дизелови двигатели, т.нар. Дизелгейт. Очаква се искът да доведе до най-големия процес в мащабната афера. Ищците искат да се потвърди, че Volkswagen умишлено е навредил на клиентите си, инсталирайки без тяхно знание софтуер, създаващ впечатлението, че колата им е по-малко замърсяваща, отколкото е в действителност.

Не е обявено кога процесът ще влезе в сила.

VW отхвърли обвиненията: автомобилите са били одобрени, технически обезопасени и подготвени за шофиране. През  септември 2015 г. обаче VW трябваше да признае за манипулирането на дизелови двигатели. Групата призна през 2015 година, че е манипулирала 11 милиона автомобила, от които 2,4 милиона са продадени в Германия.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света