Евростат: Темпът на инфлацията в еврозоната продължава да се забавя

Ръстът на потребителските цени през последните няколко месеца все повече се отдалечава от 2% - така желаната инфлационна цел за ЕЦБ

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Темпът на инфлацията в еврозоната вероятно се е забавил още повече през първия месец на годината, след като през декември достигна най-ниското си ниво от април 2018 г., сочат прогнози на европейската статистическа служба Евростат. Това пише Investor.bg.

Според предвижданията скотът на цените в региона се е забавил до равнище от 1,4% през първия месец на годината спрямо 1,6% през декември. Това остава най-ниското ѝ ниво от април 2018 г.

Ръстът на потребителските цени през последните няколко месеца все повече се отдалечава от 2% - така желаната инфлационна цел, към която се стреми Европейската централна банка (ЕЦБ) и която еврозоната успя да постигне за няколко месец през втората половина на миналата година.

Еврото поевтиня непосредствено след излизането на новината, разменяйки се за 1,1469 долара, като минути преди това се търгуваше за 1,1473 долара.

Основният двигател за потребителските цени през януари за пореден месец се дължи на енергията, която поскъпва с 2,6%. Ръстът в цените на енергията обаче също рязко се забавя, след като през предишния месец поскъпването бе от 5,5%.

Още по темата вижте в Investor.bg.


 

Последни новини
Още от Новини от света