Защо Русия харчи милиарди долари за страни като Куба и Венецуела

Според главния редактор на "Независимая газета", Константин Ремчуков, това се дължи на възгледите на управляващите

Главният редактор на "Независимая газета" Константин Ремчуков посочва по радиостанция "Ехото на Москва" причината, поради която Русия харчи много пари за подкрепа на други страни, от които тя самата има нужда. Според него това е обусловено от възгледите на хората в ръководството на страната, посочва ruposters.ru.

"Струва ми се, че сега в ръководството на страната  има твърде много хора от военно-политическия блок, които се явяват автентични, истински интернационалисти от съветския тип - левичари", обясни журналистът. "Тези хора защитават "световната справедливост, световния комунизъм-социализъм". В основата на този интернационализъм винаги се крие анти-американизъм. И тези хора с леко сърце поддържат каквото и да е, което е някъде извън страната, с високи разходи. Безусловно, с полза за себе си. Такива левичари, които вярват, че имаме интернационален дълг. И независимо дали нашите хора ще гинат, дали парите ни ще погубят".

Той посочи данни, според които общите руски инвестиции във венецуелската икономика възлизат на около 17 млрд. долара. Сравними по обем загуби са понесли руските банки и компании след държавния преврат в Украйна.

"Вижте: 15-17 тук, 15-17 там. В Сирия все още не са пресметнати. В Либия огромна сума, която ние постоянно отписваме. МВФ, когато започне да преструктурира, казва: добре, ние ще отпишем дългове. След това ние сме натрупали дългове, казват те: вие, като член на МВФ, също трябва да отпишете. И отписваме десетки милиарди, това са наши пари. Ако погледнете естеството на този дълг към СССР, тогава на нашите хора, това е просто някаква лудост. Как би могло да се дадат десетки милиарди долари на онези режими, които вече не съществуват в Африка, Азия, Латинска Америка, а в Русия да не намерят къде  да похарчат тези пари?"

Такава външна икономическа политика може скоро да доведе до факта, че на дневен ред ще бъде въпросът за приоритетите на изразходване на средствата.

"Дали реалните доходи, които както стана известно, за 5 поредна година намаляват в нашата страна. Дали международният дълг към Мадуро и другите", изтъкна главният редактор на НГ.

Хуан Гвайдо, който се обяви за временен президент на Венецуела, обвини сегашния лидер на страната, че не е успял да защити инвестициите на Китай и Русия. По-рано вицепремиерът Юрий Борисов разказа за споразуменията между Москва и Хавана за изпълнението на нов проект за модернизиране на кубинската железопътна мрежа. Общата му стойност се оценява на 2 милиарда евро, обявен след началото на масовите протести във Венецуела, допълва в коментара си Ремчуков.

Последни новини
Още от Новини от света