Продажбите на дребно в Германия със значителен спад през декември

Продажбите на дребно спаднаха на месечна база с цели 4,3%

През декември продажбите на дребно в Германия отчетоха най-прогресивен спад от 11 години насам, сочат данни на федералната статистика Destatis, изпращайки така обезпокоителна индикация по повод разходите на домакинствата във водещата европейска икономика. Това пише БНР.

Продажбите на дребно спаднаха на месечна база с цели 4,3%, изтривайки растеж с 1,6% през ноември, докато прогнозите на финансовите пазари бяха за много по-скромно понижение с 0,5 на сто. Това се оказа най-солидно забавяне на търговията на дребно в Германия от 2007-а година насам.

Същевременно продажбите на дребно на годишна база (отчитайки инфлацията) се понижиха през декември с 2,1% след тяхно повишение с 1,9% през ноември и осреднена прогноза за техен растеж с 1,5 на сто, отбелязвайки най-силен спад от септември 2018-а година насам.

Продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се понижиха с 1,5%, а на нехранителните стоки се свиха с цели 2,7%. Понижение с 0,6% регистрираха и продажбите по интернет и по пощата.

Въпреки доста слабите данни, за цялата 2018-а година търговията на дребно в Германия се увеличи с 1,2%, отбелязвайки експанзия за девета поредна година и след минимален растеж с едва 0,1% през 2017-а година.

Последни новини
Още от Новини от света