Резултатите на Tesla: Анализатори очакват поредно печелившо тримесечие

Според Estimize приходите на компанията за четвъртото тримесечие ще достигнат 7,03 млрд. долара

Снимка: Carina Johansen/Bloomberg Снимка: Carina Johansen/Bloomberg

Американският производител на електромобили Tesla Inc. ще представи резултатите си за четвъртото тримесечие на фискалната година по-късно днес, надявайки се евентуална печалба, било то и малка, да разсее притесненията за производителя от Силициевата долина, коментира MarketWatch.

През октомври 2018 г. Tesla изненада пазарите с „наистина историческо“ трето тримесечие. Тогава компанията на предприемача Илон Мъск завърши тримесечието с 3,5 млрд. долара в кеш. Tesla отчете печалба от 311,5 млн. долара, или 1,75 долара на акция, за тримесечието, завършило на 30 септември, в сравнение със загуба на 619,4 млн. долара (3,70 долара на акция) година по-рано.

Инвеститорите очакват успешните тримесечия за американския производител да продължат и компанията да обяви печалба в сряда след края на борсовата сесия в САЩ. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск вече изрази очаквания за по-ниска печалба през четвъртото тримесечие от тази за предходното, което доведе до обезценяване на акциите на компанията.

Анализатори, сред които е проведено допитване от FactSet, очакват Tesla да обяви печалба от 2,20 долара на акция, която би било значително постижение спрямо загубата от 3,04 долара на акция за компанията спрямо същия период година по-рано.

Estimize - платформа, обединяваща очакванията на анализатори на Wall Street, управители на фондове, ръководители на компании и др., очаква Tesla да обяви печалба от 2,02 долара на акция.

Анкетираните от FactSet анализатори очакват приходите на Tesla да достигнат 7,12 млрд, долара за тримесечието. Година по-рано приходите на компанията бяха 3,29 млрд. Estimize очаква приходи за Tesla в размер на 7,03 млрд. долара.

Акциите стартираха 2019 г. със спад от 12%. Книжата се обезцениха с 13% през последните 12 месеца, което се сравнява със загуба от 6,1% за индекса S&P 500 и 6% за Dow Jones за същия период.

Най-сериозните притеснения са, че търсенето на колите се свива. Акциите се сринаха през миналата седмица след новината за нов кръг съкращения в допълнение към предупреждението за по-ниска алка печалба. Wall Street вероятно би аплодирал подобна мярка за намаляване на разходите във всяка друга компания. За Tesla обаче това е напомняне, че търсенето може да отслабне.

Tesla предприе мерки, за да осигури рентабилност, наскоро премахвайки по-евтините варианти Model S и Model X и прекратявайки дългогодишна програма за бонуси при препоръки.

„Макар да вярваме, че фокусът върху свиването на разходите е правилният ход за една високо капиталоемка автомобилна компания, ние вярваме, че устойчивостта на търсенето трябва да бъде във фокуса за инвеститорите“, казват анализаторите на Goldman.

Последни новини
Още от Новини от света