Президентът на Косово в писмо до Тръмп: Готови сме на компромисно споразумение със Сърбия

Прищина и Белград се ангажираха с участие в двустранен диалог през 2013 г.

Президентът на Косово Хашим Тачи. Снимка: MacDonald/Bloomberg Президентът на Косово Хашим Тачи. Снимка: MacDonald/Bloomberg

Косово е готово на компромисно споразумение със Сърбия за разрешаване на дългогодишния спор между двете държави. Това заяви президентът на страната Хашим Тачи в писмо до американския президент Доналд Тръмп, цитиран от Investor.bg.

Прищина и Белград се ангажираха с участие в двустранен диалог под егидата на Европейския съюз, който се води от 2013 г. насам, но все още няма постигнат значителен напредък. Преговорите бяха замразени през ноември, когато косовските власти наложиха 100-процентови мита върху вноса на продукция от Сърбия.

„Ще съм готов и ще имам желание да направим необходимите компромиси, за да се постигне обширна и балансирано споразумение, което ще обхване всички останали въпроси, като по този начин ще се сложи край на продължилия век конфликт със Сърбия“, посочва Тачи в писмото с дата 8 януари.

Все още не е ясно защо президентът публикува текста сега, дни след като получи писмо от Тръмп, в което той призовава своя косовски колега да направи всичко по силите си, за да постигне споразумение със Сърбия.

През юни Тачи заяви, че ще потърси решение на конфликта с Белград чрез корекция на границите на двете държави, като според политици и анализатори това може да означава размяна на територии. Вашингтон е един от най-големите поддръжници на Косово, най-вече във финансово отношение.

Въпреки това САЩ все още не са взимали участие в двустранния диалог със Сърбия. По-рано този месец руският президент Владимир Путин заяви на своя сръбски колега Александър Вучич, че неговата страна може да се включи в преговорите, ако САЩ направят същото.

 

Последни новини
Още от Новини от света