Лондон ще прекрати свободното движение на хора в случай на твърд Brexit

Великобритания веднага ще въведе изискване за визи за европейските граждани за престой над три месеца

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Британското правителство ще прекрати свободното движение на хора възможно най-бързо, ако Великобритания излезе от Европейския съюз без споразумение, съобщи британското вътрешно министерство, цитирано от Ройтерс.

За определен преходен период гражданите на страните от Европейското икономическо пространство и членовете на семействата им, включително гражданите на Швейцария, ще могат да влизат както досега в Обединеното кралство за посещения, за работа или образование, се казва в декларация на вътрешното министерство. Но за да останат за повече от три месеца, те ще трябва да подадат заявление за "Временно разрешение за престой на европейци". За престой, по-дълъг от три години, европейските граждани ще трябва да кандидатстват по бъдещата нова имиграционна система, основана на квалификация и умения, която ще влезе в сила през 2021 г., се посочва в декларацията.

Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид заяви пред Financial Times, че Великобритания веднага ще въведе изискване за визи за европейските граждани за престой над три месеца, ако има Brexit без споразумение. В такъв случай Обединеното кралство ще има пълен контрол над границите си "за първи път от десетилетия", добави той. След датата за Brexit - 29 март, свободното движение на хора между Обединеното кралство и Европейския съюз ще бъде прекратено веднъж завинаги и това ще бъде последица от резултата на референдума за Brexit през 2016 г., каза вътрешният министър.

Министерството не съобщи колко ще струва временното разрешение за престой на европейци и визата. Цените ще бъде обявени по-късно. Цените на подобни документи сега са между 500 и 600 лири стерлинги, отбелязва FT.

Последни новини
Още от Новини от света