ЕС към технологичните гиганти: Засилете борбата с дезинформацията преди изборите през май

Не искаме да се събудим ден след изборите и да осъзнаем, че е трябвало да направим повече по въпроса, посочи еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) предупреди най-големите технологични компании в света, че трябва да засилят усилията си в борбата с дезинформацията на своите платформи преди европейските избори през май, като в противен случай ще се изправят пред регулациите, съобщава Bloomberg.

Европейската комисия (ЕК), която играе ролята на изпълнителен орган на ЕС, призна, че компании като Google, Twitter Inc и Facebook са постигнали „прогрес“ при отстраняването на фалшиви профили и сайтове, които насърчават дезинформацията.

Представители на блока заявиха, че компаниите трябва да ускорят този процес до изборите през май, за да осигурят адекватна прозрачност на избирателния процес, свързан с купуването на реклама, както и да насърчат сътрудничеството между платформите и страните членки на ЕС.

„Трябва да продължим с този процес още по-бързо преди май“, споделя в изявление еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг, като добавя: „не искаме да се събудим ден след изборите и да осъзнаем, че е трябвало да направим повече по въпроса“.

Говорител на американската компания Twitter отвърна, че дезинформацията е „обществен проблем и затова изисква обществен отговор“. Според него Twitter ще продължи да работи в тясно сътрудничество с ЕК, за да изпълни своите задължения.

От друга страна говорител на Facebook заяви, че компанията е инвестирала „много“ в борбата с фалшивите новини и че „премахва фалшивите профили и фалшивото съдържание, които нарушават общоприетите стандарти“.

За момента от Google не предлагат коментар по въпроса.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света