Доналд Тръмп се съмнява в съгласие с демократите

Тръмп заяви, че не изключва използването на спешни правомощия за изграждане на граничното съоръжение

Снимка: Al Drago/Bloomberg Снимка: Al Drago/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп вижда в спора за необходимата гранична стена с Мексико само малка перспектива за споразумение. Това пише германският седмичник Die Zeit.

Шансовете са "по-малко от 50/50", че преговарящите от Конгреса са постигнали споразумение навреме, каза Тръмп пред Wall Street Journal. Нов правителствен застой със сигурност е "опция".

В петък компромисът приключи най-дългото прекъсване на правителствената дейност в историята на САЩ, но договореният преходен бюджет се прилага само до средата на февруари. През декември Тръмп е отказал да подпише закон за бюджета за ключови правителствени органи, ако не се планират 5.7 млрд. долара (около 5 млрд. долара) за изграждането на граничната стена.

Тръмп заяви, че не изключва използването на спешни правомощия за изграждане на граничното съоръжение. На въпроса, дали ще приеме форма на граница, различна от стена, Тръмп каза: "Трябва да помисля. Докато спира престъпниците, бандите, трафикантите и наркотиците, съм отворен за всичко, но единственото нещо, което влияе, е много силна форма на физическа бариера".

Споразумение, в което за стена са предвидени по-малко от 5.7 млрд. долара, той вероятно няма да приеме. "Съмнявам се. Трябва да го направя както трябва", допълни Тръмп. Той също така заяви, че допусне да влезе в сделка, която обещава пари за стена в замяна на цялостна имиграционна реформа.

Опозиционните демократи смятат граничната стена за Мексико неморална и неефективна в решаването на проблема с незаконната имиграция в САЩ. Вместо това те предлагат да се харчат повече средства за ремонт или изграждане на гранични огради, технологии за наблюдение на границите и гранични служители и съдии по въпросите за убежищата.

Последни новини
Още от Новини от света