Зоран Заев: Премиерите на Македония и Гърция решиха проблем, представян като нерешим

Победителите са и онези, които се противопоставят на споразумението, заяви Заев

Снимка: "Нова Македония" Снимка: "Нова Македония"

Медиите продължават коментарите по Договора от Преспа и неговото изпълнение. "С договора бе отворен път за по-добро бъдеще за македонските граждани, край на преследване на призраците от миналото и възможност просперитет и политическа стабилност на Балканите, които ще бъдат място със свързани съседи, зона на икономически просперитет и модел за интеграция. Споразумението сложи край на епизод на незавършен мир на Балканите", заяви македонският премиер Зоран Заев, пише вестник "Нова Македония".

С приемането и прилагането на разпоредбите на споразумението от Преспа, по думите му, победителите са гражданите на двете страни, но също и от целият ни регион. Победителите са и онези, които се противопоставят на споразумението, защото за тях идва момент на просперитет, мир и приятелство.

Министър-председателят Заев поздрави колегата си Алексис Ципрас, както каза той, с печелившия глас в парламента по споразумението от Преспа, както и членовете на парламентите и на двете страни, които избраха да гласуват с общ глас, от който печели бъдещето и да  изразят край на страха, който се определяше като непреодолим.

"Решихме спор, който ни представяха като неразрешим. Моят приятел Ципрас и аз постигнахме споразумение миналото лято. Заедно нашите екипи, водени от външни министри, стигнаха до откровение - всяка страна трябва да даде нещо, така че всеки да може да получи много повече в замяна от това, което е дала. Сега имаме проверено, инстинско приятелство. От днес започваме с още по-голяма сила да събираме гражданите и народите на двете страни. Ние вече няма да гледаме на бъдещето като на фатална съдба, а като общ път, проправен с приятелски намерения и ценности, произтичащи от общите европейски отношения", каза Заев в началото на форума "Силна икономика - шанс за всички", проведен във Велес.

Според него постигането на споразумението не беше лесно, но беше повече от необходимо за двете страни и за двата народа. Въпреки това е необходимо децата и гражданите да живеят по-добре.

"И Европа, и светът се нуждаят от стабилност и сътрудничество за решаване на глобалните проблеми, които са наши проблеми", каза македонският премиер. "След това, добави той, страната остава да работи за подобряване на икономиката и осигуряване на по-добър живот за всички граждани", предаде "Нова Македония".

Последни новини
Още от Новини от света