В Ню Делхи честват за 70 път Деня на републиката с парад на военна техника и кавалерия с камили

25 хил. полицаи ще охраняват празничния военен парад поради заплахи за терористични атаки

Безпрецедентни мерки за сигурност бяха предприети в индийската столица Ню Делхи във връзка с честването на 70-ия ден на Републиката, съобщава телеканалът на NDTV, в събота повече от 25 хиляди полицаи бяха изведени на улицата.

Според него специалното внимание към сигурността по време на тържествата се обяснява с факта, че служителите на реда са получили информация, че редица екстремистки групи планират терористични атаки в столицата. В навечерието на Деня на републиката индийските тайни служби арестуваха двама членове на ислямистката организация "Джаиш-е-Мухаммад", която според данни на следствието е имала за цел да извърши терористични атаки в оживени части на столицата, съобщава NDTV, цитиран от ТАСС.

Оперативните отряди са разположени в целия град и са готови, ако е необходимо, незабавно да се придвижат до всяка област. В центъра на Ню Делхи, особено на площада Раджпатх, където ще се проведе военният парад, на покривите са разположени снайперисти.

В района са разположени и зенитни бригади в случай на терористична атака от въздуха. Освен това в града са инсталирани допълнителни камери за наблюдение, активирана е система за разпознаване на лица, съобщиха от канала. Увеличени мерки за сигурност бяха предприети и във всички големи градове на Индия, столици на щатите, където също ще се проведат и масови тържества.

Денят на републиката
На 26 януари 1950 г. влезе в сила Конституцията на новата независима държава, която обявява Индия за република. Датата беше избрана, защото на 26 януари 1930 г. Партията на индийския национален конгрес официално обяви с декларация борбата за пълна независимост на Индия от Британската империя.

На военния парад, който ще се проведе в Ню Делхи на площада Раджпатх, ще участват части на индийските въоръжени сили в традиционна военна униформа, чиито елементи са запазени в някои части на страната от края на 18-ти век. Ще бъде показана модерна военна техника, включително танкове Т-90 и БМП, построени по съветски или руски лиценз, както и бойни системи на индийски разработки, предава канала, цитиран от ТАСС.

Вече е станало традиция по Раджпатх да премине по време на парада подразделение на една от най-старите родове войски в Индия, кавалерия на камили, както и конна кавалерия. Те са задължителни участници в парадите в индийската столица от началото на XIX век. Над града ще летят военни самолети, сред които и Су-30 МКИ, които са в основата на изтребителната авиация в страната.

Традиционно сред гостите на парада, поканени от Индия за  Деня на републиката, са държавници и дипломати, а почетен гост на този парад е южноафриканският президент Сирил Рамафоса, предава каналът, цитиран от ТАСС.

Последни новини
Още от Новини от света