Арабската лига ще обсъди връщането на Сирия в организацията

Ситуациите в Сирия, в Либия и борбата с тероризма обсъдиха външните министри на Тунис и Русия

Лига на арабските държави Лига на арабските държави

Срещата на върха в Арабската лига, която ще се проведе в Тунис през март, ще обсъди връщането на Сирия в тази структура, каза тунизийският външен министър Хмайес Жинауи, отговаряйки на пресконференция след разговорите с руския си колега Сергей. Лавров, съобщава kommersant.ru

По-рано в изявлението си на пресконференция руският външен министър каза, че е обсъдил въпроса за "връщането на Сирия в арабско семейство" на преговорите в Тунис, както и преди в Алжир и Мароко.

Според г-н Жинауи, всички участници в срещата на върха на страните от арабската лига ще трябва да дадат становището си и да вземат колективно решение за това как и в каква степен Сирия ще се върне към тази структура. Той също така каза, че има временно представителство на Тунис в Дамаск и работи тунисско консулство.

Участието на Дамаск в Арабската лига беше прекратено през 2011 г. Повечето арабски страни са затворили посолствата си. Напоследък обаче ситуацията започна да се променя. През декември работата на посолствата си в Дамаск възстановиха ОАЕ и Бахрейн. Тунис искаше да повдигне въпроса за връщането на Сирия в Арабската лига на икономическата среща на върха в Бейрут, но някои арабски страни заявиха, че това е преждевременно.

Освен Сирия, ситуацията в Либия и въпросите, свързани с двустранните отношения, бяха обсъдени и на разговорите между министрите на външните работи на Тунис и Русия. Беше постигнато споразумение за засилване на сътрудничеството в борбата срещу тероризма. Сергей Лавров благодари на Тунис за осигуряването на безопасността на руските туристи. През миналата година около 600 хиляди руснаци са почивали в Тунис и от страната се надяват, че броят на туристите ще нараства.

Тунис също се интересува от изравняване на търговския и икономически баланс и увеличаването на доставките на селскостопански продукти за Русия и нарастването на руските инвестиции в Тунис. Според "Комерсант" много бизнесмени са заинтересовани от сътрудничеството с Тунис, включително като платформа за работа в съседна Либия. Обсъждането на перспективите за икономическо сътрудничество ще продължи и в руско-тунизийската междуправителствена комисия, която е планирана за първата половина на тази година, посочва kommersant.ru.

 

Последни новини
Още от Новини от света