Русия смята Мадуро за единствен легитимен президент на Венецуела

Песков: РФ счита неприемлива намесата на трета страна във вътрешните работи на Венецуела

Снимка: Getty Images Снимка: Getty Images

По повод протестите на опозицията във Венецуела и предвижданията на анализаторите, че кризата ще свали венецуелския президент, ЕС препоръча провеждане на извънредни избори.

16 души са убити във Венецуела при протестите срещу президента Николас Мадуро. Други 150 души са задържани от властите. Демонстрациите по улиците започнаха, след като лидерът на опозицията Хуан Гуаидо се обяви за временен президент на страната на мястото на Мадуро. Актът на Гуаидо вече е признат от САЩ, Канада, Бразилия, Перу и Колумбия и още 11 държави. В подкрепа на Николас Мадуро се изказаха Русия и Куба. Настоящият президент обяви, че къса дипломатическите си отношения със САЩ и даде срок от 72 часа на американските дипломати да напуснат страната.

Москва смята незаконен опита за узурпиране на властта от опозицията във Венецуела, предаде ТАСС. "Смятаме, че опитът за узурпиране на върховната власт във Венецуела е противоречив и нарушава основите  и принципите на международното право", заяви говорителят на Кремъл. Според него това е основата на позицията на Руската федерация и по-подробно изявление по този въпрос е направено от руското външно министерство. Както Песков подчерта, Москва "много внимателно" следи развитието на събитията във Венецуела и е много загрижена за настоящата ситуация.

"Ние също сме загрижени за изявления, които не изключват външна намеса, намеса на трета страна в развитието на събитията, във вътрешните работи на Венецуела. Считаме, че такава намеса е неприемлива, възможно е да има много негативни последици и е много опасна ”, - каза представителят на Кремъл. 

"Прекалено е рано да се говори за това сега", каза Песков пред репортери, отговаряйки на искане за прогноза за това как евентуалното обявяване на ембарго върху износа на венецуелски петрол може да засегне пазара. Не коментира и как Русия ще може да помогне на Венецуела, ако такова ембарго бъде обявено. По-рано медиите съобщиха, че Вашингтон обмисля възможността за налагане на строг пакет от санкции срещу петролния сектор на Венецуела. Песков отказа да отговори колко пари Венецуела вече е получила по кредитната линия, предоставена от Русия. "Сега нямам точна информация по този въпрос", обясни той. Той отказа да отговори на предположенията за опасенията на Русия, че е възможното Венецуела да не прави плащания по заема.

В отговор на въпроса как Москва оценява потенциала за сътрудничество с Венецуела, прес-секретарят на президента на РФ отбеляза, че редица руски компании работят и разширяват присъствието си в страната, осъществява се търговско, икономическо и инвестиционно сътрудничество. Като цяло, според Песков, Венецуела е важен търговски и икономически партньор на Русия. Той припомни, че през декември миналата година Мадуро посети Русия и проведе разговори с руския президент Владимир Путин, по време на който имаше сверяване на часовника в целия спектър от области на сътрудничество между двете страни. "Ето защо, разбира се, ние сме заинтересовани да поддържаме и подобряваме добрите си отношения с Венецуела," заключава Песков и допълни, че Венецуела до момента не се е обърнала за помощ към Русия.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света