Албайрак: Турската икономика ще има възстановяване и ръст от 2,3% през 2019

Финансовият министър определи стратегията като стратегия за "меко кацане"

Снимка: Nicole Tung/Bloomberg Снимка: Nicole Tung/Bloomberg

Човекът, който управлява турската икономика, се готви за „меко кацане“ след поредицата от силни валутни сътресения, съобщава Bloomberg, посочва го и сайтът Investor.bg.

Въпреки че Турция е все по-застрашена от навлизане в първата си рецесия от десет години, министърът на финансите Берат Албайрак заяви, че икономиката показва признаци на забавяне в съответствие с плана на правителството за промяна към „основан на качеството ръст“, след като сривът на лирата сложи край на годините на силен растеж.

Икономиката ще се възстанови и ще изпълни официалната цел за растеж от 2,3% до края на 2019 г., която ще бъде „много обещаваща година за нас“, заяви Албайрак в интервю за Bloomberg Television в рамките на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. Забавянето обаче вероятно ще продължи през първите три месеца на тази година, призна той.

„Ще има известно забавяне. Това е стратегия за меко кацане“, заяви Албайрак.

Други не са толкова убедени, че сривът на турската икономика може да бъде предотвратен. Индустриалното производство вече намалява, а доверието на потребителите бързо се срива. Moody’s Investors Service предупреди, че загубите за лирата ще доведат до рязко свиване през първата половина на тази година.

Още по темата вижте на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света