Търговската война и популизмът – основни притеснения сред ръководителите на компании

Вълната песимизъм се отразява и на очакванията за печалби на дружествата

Снимка: Alex Flynn/Bloomberg Снимка: Alex Flynn/Bloomberg

Нарастващата популистка вълна, политическата несигурност и търговските конфликти са в основата на инвеститорските притеснения, пише CNN.

Делът на директори на компании, които смятат, че световният икономически растеж ще се забави в следващите няколко години, е нараснал от 5% през 2018 г. до 30% през 2019, сочи изследване на одиторска компания PwC, проведено сред 1300 ръководители на компании.

Вълната песимизъм се отразява и на очакванията за печалби на дружествата. Само 35% от директорите определят себе си като „много уверени“ в растежа на компаниите, които ръководят, през следващите 12 месеца, което отново е спад спрямо 42-та процента от година по-рано.

Публикуването на доклада съвпадна с годишната среща в Давос, където по време на Световния икономически форум бизнес перспективите обсъждат централни банкери, политици, регулатори и представители на бизнеса. Една от основните теми на събитието тази година е именно глобалното икономическо забавяне и отражението му в работата на различните компании и правителства.

Търговската война между Вашингтон и Пекин притеснява инвеститорите навсякъде по света, а някои от тези в САЩ и Китай вече са предприели мерки за справяне с негативните ѝ ефекти.

Над 60% от китайските изпълнителни директори заявяват, че са "изключително загрижени" от търговската война и вече адаптират своите вериги за доставки и стратегии за снабдяване. Приблизително четири на всеки 10 от тях пренасочват производството и забавят капиталовите разходи.

Бизнес лидерите в Китай преосмислят и фокуса си върху САЩ. Докато 59% от китайските изпълнителни директори заявиха миналата година, че САЩ са най-важният външен пазар за растежа на тяхната компания, този дял намалява до 17% тази година.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света