Lockheed Martin: Няма да произвеждаме F-16 за България в Индия

Изтребителите ще бъдат произведени в завода на F-16 на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина

Снимка:  SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Американската компания Lockheed Martin обяви, че изключва възможността за производство на изтребителите F-16 за България в Индия.

“Изтребителите F-16 Блок 70 за България, които са най-новата версия на знаменития еднодвигателен боен самолет на НАТО, ще бъдат произведени в завода на F-16 на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина, където ще бъдат построени и самолетите за Бахрейн и Словакия. Не сме планирали, нито пък сме предлагали Ф-16 за България да се произвеждат в която и да е друга страна, включително Индия”, каза Джeймс Робинсън, директор "Международно бизнес развитие на F-16" в Lockheed Martin.

Твърдението идва като следствие от обявена по-рано информация, че Lockheed Martin е предложила да пренасочи производствената си линия на F-16 от САЩ в Индия, което би подпомогнало проекта "Произведено в Индия" на премиера Нарендра Моди за формиране на отбранителна индустрия и разкриване на работни места за хиляди младежи, навлизащи на трудовия пазар всеки месец.

Припомняме, че миналата седмица българският парламент разреши на правителството да стартира преговори със САЩ за закупуване на нови изтребители F-16 за военно-въздушните ни сили. Първоначалната оферта на САЩ за нови изтребители F-16 надвишава тавана на бюджета от 1.8 млрд. лева с ДДС, а властта планира постигането на компромисен вариант, каквито са намеренията на официални американски представители.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света