Бразилският Мини Тръмп разочарова Давос

Жаир Болсонаро пропусна уникален шанс пред бизнес елита

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Той е човекът, който заяви на своя политическа противничка, че не я е изнасилил, само защото не го заслужавала. Той заяви, че би предпочел синът му да е мъртъв, отколкото гей. Едва встъпил в длъжност, той разхлаби незабавно закона за оръжията – в неговата разкървавена от насилието родина. Точно така - става дума за Жаир Болсонаро, който в предизборната му кампания бе назован „Мини Тръмп". Той не би трябвало да е от хората, които биха били силно аплодирани на Световния икономически форум (WEF) в Давос със своите изисквания за спасяване или поне подобряване на света.

Но Болсонаро е президент на Бразилия от началото на годината, така че е човек, който със сигурност ще привлече вниманието, пише в свой анализ Die Welt. Бразилия е най-голямата икономика в Южна Америка и страната с шестото по големина население в света. В световната класация на най-големите икономики страната е на 9-о място с годишни икономически резултати от 1,9 трилиона долара - точно зад Италия и дори преди Канада, Южна Корея, Русия и Испания.

И така, голямата зала в Конгресния център в Давос беше претъпкана, когато Болсанаро пристигна в нея във вторник, за да осъществи голямото си представление. Само след 16 минути, само половината от времето, предвидено в програмата, речта му просто свърши. И всъщност в залата имаше малцина, които не бяха щастливи, че той е приключил с изложението си. Вероятно сред тях не е били дори самият Болсанаро.

В зимното си палто той попада директно в светлината на прожекторите на сцената, стиснал с две ръце рамките на очилата си, без да откъсва поглед от аутокюто. Това помогна Болсанаро да не се отклони от ръкописа, да не направи никакво риторично приплъзване. Но пък имаше недостатъка, че не показа нищо от чара на този човек.

Вместо това той изказа поредица от празни фрази, които можеха да са дори от ръководството на местно бизнес средище. Болсонаро обяви в стакато, че иска да отвори икономиката за чуждестранни инвеститори, ще приложи намаляване на данъците, като в същото време ще балансира държавния бюджет, ще намали правилата и бюрокрацията.

„Искам да инвестирате у нас и да ни посетите със семействата си и да се чувствате сигурни", прочете той. Бразилия била екологичен рай и това най-накрая трябва да бъде преживяно от целия свят. След само пет-шест минути той приключи речта си с пожелание за мир и свобода за всички: „Бог е над всичко останало".

Елитът в Давос бе видимо ужасен от представянето. В края на краищата, като първи говорител бразилският президент беше издигнал големи очаквания към себе си. Речта предизвика разочарование и на финансовите пазари. Още докогато Болсонаро говореше, реалът започна да губи стойност спрямо долара. Борсовият индекс Bovespa също се понижи. А трябва да се има предвид, че финансовите пазари честваха новия президент като реформатор. Както валутата, така и борсовият пазар нараснаха значително след встъпването му в длъжност.

Неговите предшественици Лула, Дилма Русеф и Мишел Темер безспорно оставиха новия президент с тежко наследство - с корупционни скандали, рецесия, от която страната все още не се е възстановила, и бързо нарастващ държавен дълг. Според Международния валутен фонд държавният дълг през тази година вероятно ще надхвърли това, което много експерти смятат за централен праг от 90% от БВП.

Освен това Бразилия има дефицит по текущата сметка въпреки изобилието от природни ресурси - страната живее отвъд своите средства. Това прави още по-важно възстановяването на загубеното доверие в чужбина и привличането на международен капитал.

Не може да се твърди, че за Болсонаро речта е просто една от многото. Вместо това той бе планирал голямо представление. Веднага след встъпването си в длъжност в началото на януари той обяви, че първото му пътуване в чужбина ще го отведе на годишната среща на световния бизнес елит в Давос. Там го очакваха с благосклонност. Бразилия е „на правилния път", заяви американският хедж фонд милиардер Рей Далио само часове преди пристигането на Болсонаро в Давос.

Речта на президента бе чудесен шанс не на последно място, защото онези, които биха могли да откраднат шоуто, отказаха своето участие - от Доналд Тръмп, през Тереза Май до Еманюел Макрон. Например през 2017 г. китайският президент Си Дзинпин привлече вниманието в Давос с ангажимента си към глобализацията, докато в същото време във Вашингтон Тръмп уплаши елита при встъпването си в длъжност с прокламацията си на своя лайтмотив „America first”.

А Болсонаро? Информационните агенции съобщиха, че новият президент ще обяви подробности за обещаната пенсионна реформа в Давос. Един от основните проблеми на Бразилия са нарастващите разходи за пенсионната система. Според прогнозите на МВФ бразилското правителство ще харчи за това повече от девет процента от икономическата си продукция през тази година, което е повече от средното за по-богатите развити страни.

За страната пенсионната система е и бомба със закъснител, тъй като Бразилия е изправена пред драстично демографско застаряване. Според редица прогнози средната възраст се очаква да се увеличи от 30 на 40 години в рамките на две десетилетия.

Болсонаро обаче дори не засегна темата в Давос. Вместо това той накратко обеща да вкара страната си сред 50-те най-конкурентоспособни в света, без никаква идеология. В момента Бразилия се класира на 80-о място в класацията за конкурентните страни на Световния икономически форум.

Някои хора в Давос успяха да намерят и позитиви от факта, че бразилският десен популист беше напълно разочароващ. „Ето я отново - баналността на злото“, заключи настоящ германски мениджър, подсмивайки се под мустак.

Последни новини
Още от Начало