След Brexit: Ще помогне ли партньорството с Китай на британската икономика?

Китайските инвестиции в Кралството достигат 20 млрд. паунда през 2017 г.

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Данните за ръста на китайския брутен вътрешен продукт ще станат ясни в понеделник, като се очаква бизнесът и инвеститорите да насочат вниманието си именно към тях, пише BBC.

По-рано този месец главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук посочи спада на продажбите в азиатската страна като основна причина производителят на iPhone да не успее да регистрира очакваните продажби за последното тримесечие на 2018 г., което понижи цените на акциите на компанията на международните пазари.

Междувременно автомобилните продажби в Китай - традиционно най-големият пазар за тях, също отчетоха спадове за пръв път за последните две десетилетия.

Имайки предвид тези данни, инвеститори и политици започват все повече да се опасяват за ситуацията в един от основните двигатели на световния икономически растеж.

Колко притеснени трябва да бъдат те?

Данните за развитието на една от двете най-големи икономики в света идват с предупреждение за повечето пазари и са сигнал за очаквания глобален икономически растеж.

Според независими икономисти вместо с очакваните 6,5%, китайският БВП всъщност може да се увеличи с 5 или по-малко проценти.

Ненадеждността на официалните данни е една от причините, поради която други показатели, като продажбите на Apple, имат силата да изпращат сигнали на световните фондови пазари.

И макар да е трудно темповете на забавяне на китайската икономика да се определят, то е ясно, че те вече са факт.

Износът през декември спадна с 4,4% на годишна база. Китайските домакинства очевидно също усещат натиска: продажбите на дребно растат най-бавно за последните 15 години.

Ще помогнат ли мерките на Пекин?

Правителството в Пекин предприе мерки, с които да пренасочи фокуса в страната от експорта към вътрешното потребление. Това обаче породи опасения за размера на китайския дълг и риска от “лоши” кредити.

Трябва да се има предвид и че всички тези проблеми в Китай идват на фона на търговската война между Китай и САЩ, която също има сериозно негативно отражение върху китайската икономика, още повече, че Пекин и Вашингтон са в процес на преговори, а ако до края на февруари те не постигнат споразумение, за Китай предстои нов рунд американски мита.

Въпреки че правителството въведе мерки за подкрепа на икономиката, повечето икономисти очакват растежът ѝ да се забави още повече.

Какво е значението за Великобритания?

Китай е 6-тият най-голям търговски партньор на Великобритания. Кралството е изнесло за Китай стоки за 22 млрд. паунда през 2017 г. - автомобилите, медикаментите и петролните продукти имат най-голям дял сред тях.

Голяма част от британските политици разчитаха на по-близки търговски отношения с Китай след раздялата на Кралството с Европейски съюз. Но всички тези данни сочат, че ползите може би няма да са толкова големи, колкото всъщност те очакваха.

Още повече, че китайски компании инвестират милиарди в британската икономика - само през 2017 г. стойността на китайските инвестиции в Кралството достига 20 млрд. паунда.

Забавянето на китайската икономика би повлияло както на британския износ, така и на чуждестранните инвестиции в Кралството.

Неслучайно и гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни определи Китай като един от най-големите рискове за глобалната финансова стабилност.

 

Последни новини
Още от Новини от света