Китай ограничава производството на електромобили в страната

Годишният производствен капацитет на страната е от 20 млн. коли, а според The South Morning China Post той ще бъде достигнат през 2020 г.

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайското правителство взима мерки за ограничаване навлизането на нови компании в производството и развитието на електромобили, пише Automedia.bg, като се позовава на The South China Morning Post. Общият капацитет на китайската автомобилна индустрия, що се отнася до производството на електромобили е 20 млн. коли на година, а според изданието той ще бъде достигнат през 2020 г. Това сериозно надхвърля целите на китайското правителство – производство на 2 млн. електромобили на година.

Ограниченията, налагани от правителството са насочени към новите и по-малки компании – тези, чийто производствен капацитет не надхвърля 100 хил. коли на година. Най-общо, тези компании ще получават много по-трудно разрешение за производство.

Тази новина съвпадна с информацията за началото на строежа на завода на Tesla до Шанхай, който ще има капацитет 500 хил. коли на година. Също до Шанхай свой завод за електромобили строи и VW, като неговият капацитет ще е 300 хил. автомобила годишно.

За 2018 г. продажбите на нови коли в Китай спаднаха с 5,8% до 22,3 млн. бройки. Най-големият автомобилен пазар в света изпитва спад за първи път от 1990 г. В същото време Bloomberg прогнозира, че продажбите на електромобили в Китай през 2019 г. ще достигнат 1,5 млн., което е ръст, но по-скромен в сравнение с предишни години.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света