Стефан Льовен е преизбран за премиер на Швеция

115 подкрепиха кандидатурата му, 153 бяха против, 77 се въздържаха

Снимка: static.independent.co.uk Снимка: static.independent.co.uk

Новият премиер на Швеция е... старият. Парламентът преизбра социалдемократа Стефан Льовен на поста. 61-годишният Льовен е шведски министър-председател от 2014 г. насам. Новото правителство на малцинството на Льовен, формирано от социалдемократите и Зелените, получи подкрепата на Центристката партия и либералите при гласуването в Риксдага (парламента), съобщи германският седмичник Die Zeit.

В Швеция не е задължително кандидатът за позицията на премиер да получи мнозинство при гласуването. Достатъчно в случая е, че по-малко от 175 от 349 депутати гласуваха срещу Льовен: 115 подкрепиха кандидатурата му, 153 бяха против, 77 се въздържаха. Четирима депутати не гласуваха.

С избора на Льовен завършва правителствената криза, която започна преди повече от четири месеца. На парламентарните избори през септември 2018 г. антиимигрантската дясна партия "Шведски демократи" (ШД) се представи много добре и спечели 62 места, така че нито един от традиционните партийни блокове вече нямаше мнозинство.

В понеделник се очаква Льовен да представи новия си кабинет и да отправи правителствено изявление. Неговата бъдеща политика вероятно ще бъде оформена от отстъпките му спрямо либералите и Центристката партия, за да получи техните гласове. Те включват облекчаване на строгото шведско трудово право и правото за недвижими имоти и намаляване на данъците.
Припомняме, че Льовен сдаде поста си в края на септември, след като загуби парламентарен вот на доверие. Парламентарните избори на 9 септември пък не излъчиха ясен победител, като левоцентристкият блок на Льовен спечели 144 депутатски места - с едно повече от десноцентристкия Алианс.

В началото на октомври лидерът на умерената партия Улф Кристеншон не успя да получи достатъчно голяма подкрепа, за да изгради дясноцентристко коалиционно правителство, което постави задачата за намиране на кандидат за министър-председател обратно в ръцете на председателя на парламента Андреас Ньорлен. Тогава той реши да даде възможност на Льовен да сформира кабинет на малцинството. 

Последни новини
Още от Новини от света