Италия прилага спорни реформи

Италианското правителство стартира две скъпи обещания: минимален доход и пенсионна реформа

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италианското правителство реши да изпълни две ключови изборни обещания. Това са т.нар. "Граждански доход"(безусловно базов доход) и пенсионната реформа, които красноречиво допринасят за по-високия държавен дефицит на страната. Това пише германският седмичник Die Zeit.

Гарантираният минимум ще подобри живота на пет милиона италианци, живеещи в бедност, заяви ръководителят на движение "Пет звезди" Луиджи ди Майо. "Това е правителство, което държи на обещанията си," каза от своя страна премиерът Джузепе Конте. Парламентът трябва да приеме предложенията в рамките на два месеца.

Очаква се по-ниската пенсионна възраст да се прилага за служителите от частния сектор от април и за държавните служители от август. Само за тази година правителството в Рим очаква разходи в размер на 4 млрд. евро, а през 2020 г. - 8 млрд. евро. Отмяната на пенсионната реформа от 2011 г. беше важно обещание за предизборната кампания от страна на дясната Лига на вицепремиера Матео Салвини.

Минималният доход, наричан още "граждански доход", за който правителството отпуска 7 млрд. евро, беше едно от ключовите обещания за кампанията на движение "Пет звезди". Предвижда се безработните, бедните пенсионери и особено хората в неравностойно положение да получават по 780 евро на месец. Това би трябвало да осигури тяхното оцеляване и да им позволи да се реинтегрират на пазара на труда.

В продължение на седмици Италия спореше с ЕК за своите бюджетни планове. Поради скъпите избори италианското правителство прие значително по-високо равнище на нов дълг от това на предишното управление и се съгласи под натиск да ограничи целта на дефицита до 2,04% от 2,4%. Страната бе заплашена от процедура за прекомерен дефицит от страна на органа в Брюксел. Основната критика е дълг от 131% от икономическата продукция. От всички страни в еврозоната само Гърция достига по-лош дял.

Последни новини
Още от Новини от света