Европа се подготвя за Brexit без споразумение

Правителствата от европейския атлантически бряг до Черно море подготвят правила за британските граждани, които живеят и работят в техните държави

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Една след друга, държавите от Европейския съюз харчат милиони, наемат хиляди работници и издават спешни постановления, за да се справят с все по-голямата вероятност на 29 март Великобритания да напусне блока без план.

Brexit без сделка може да разтърси останалата част от континента по начини, за които много европейци досега не са си и представяли - от объркан въздушен трафик до парализирани пристанища и милиони работници, поставени в правна неопределеност, пише в свой анализ Асошиейтед прес.

Франция харчи 50 млн евро, за да засили сигурността на летищата си и в Евротунела и наема стотици допълнителни митнически служители.

Португалия отваря специални ленти на летищата за британски пътници, основният източник на туристи.

Холандия търси методично квалифицирани ветеринари, които да извършват нови проверки върху вноса на живи животни.

Германия спешно обсъжда как да решава бюрократичните проблеми, ако има Brexit без сделка.

Правителствата от европейския атлантически бряг до Черно море подготвят правила за британските граждани, които живеят и работят в техните държави, за периода, когато те вече няма да се ползват от правата за пребиваване на граждани на ЕС и се надяват, че Великобритания върши същото за техните граждани.

Великобритания, която може да бъде изправена пред най-големите проблеми, предвижда хиляди държавни служители и няколко милиарда лири за мерки за облекчаване на най-лошите последици - макар че официални представители могат само да предполагат какво точно ще се случи на 30 март, ако има Brexit без сделка.

След като тази седмица британският парламент с огромно мнозинство отхвърли сделката за развод на министър-председателqt Тереза Мей, други правителства също се стягат за хаос.

Как останалите европейски държави се подготвят за Brexit без споразумение – вижте на Investor.bg.

 

Последни новини
Още от Новини от света