Една добра седмица за турските активи след миналогодишния спад от 50%

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, 18.01.2019

Тази седмица виждаме силно представяне на турските активи, след като Турската централна банка запази едноседмичната репо лихва на равнище от 24% и задържа оптимистичен тон в своето изявление.

Това привлича трейдърите обратно към една от най-доходоносните валути в света. Това съобщи пазарният анализатор Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Турската лира е засега най-добре представящата се валута сред развиващите се пазари тази седмица – поскъпвайки с почти 2% спрямо долара Индексът Borsa Istanbul се покачва с над 5% тази седмица, като изстрадалите банкови акции приготвят едно от най-големите си завръщания за 2019, каза още Демокан.

Голямото 5-дневно покачване не показва сигнали за успокояване, като банковия индекс нараства с 14% тази седмица в условия на ниски оценки.

Това е невероятен обрат на събитията за сектор, със спад от повече от 50% миналата година. Доходността по 10-годишните държавни облигации се понижава – надолу е с около 70 базисни пункта тази седмица.

Целия коментар вижте във видео материала.

 

Последни новини
Още от Новини от света